Labi būt jaunam ES pilsonim: dažādas atlaides un bezmaksas transports

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Eiropas Savienības (ES) gados jaunie pilsoņi un, atsevišķos gadījumos, arī jaunieši no citām valstīm, Eiropā vairākus pakalpojumus var saņemt bez maksas vai ar ievērojamām atlaidēm. Eiropas medijs «Euronews» apkopojis vairākus labumus, kas pieejami jauniešiem, bet kuriem viņi bieži vien pat neko nenojauš.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Tūkstošiem brīvbiļešu vasaras ceļojumiem

Eiropas Savienība jauniešiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, šovasar gatavojas izsniegt 20 000 līdz 30 000 bezmaksas «InterRail» braukšanas karšu. Vienas šādas kartes vērtība veido līdz pat 510 eiro.

«InterRail» braukšanas karte ir dzelzceļa biļetes, kas noteiktā laika periodā ļauj neierobežoti ceļot ar vilcienu kādā no valstīm vai starp visām «InterRail»iesaistītajām valstīm.

Bezmaksas kartes varēs saņemt visu ES dalībvalstu pilsoņi. Kartes varēs izmantot alternatīviem transporta veidiem tajās ES valstīs, kas neietilpst «InterRail» tīklā - Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Maltā un Kiprā.

 
Foto: AFP/Scanpix

Eiropas jauniešu kartes priekšrocības

Eiropas jauniešu karte ir atlaižu karte jauniem cilvēkiem vecumā līdz 30 gadiem, atsevišķos reģionos – līdz 26 gadu vecumam.

Šīs kartes īpašniekiem saņemt tūkstošiem dažādu atlaižu ES dalībvalstīs, kā arī vairākās citās Eiropas valstīs, kas neietilpst blokā.

Eiropas jauniešu kartes izsniegšanu uzrauga bezpeļņas organizācija Eiropas Jauniešu karšu asociācija (EYCA), kas pārstāv 38 attiecīgas organizācijas 36 Eiropas valstīs.

Karšu īpašnieki var saņemt dažādas atlaides – gan dažādiem pirkumiem un pakalpojumiem, gan kultūras un nakšņošanas pakalpojumiem, gan arī transportam.

Eiropas jauniešu karte maksā piecus līdz 19 eiro, atkarībā no valsts, kurā tā tiek iegādāta. Tās derīguma termiņš parasti ir viens gads.

 
Foto: pixabay

Atlaides pilsētu sabiedriskajam transportam

Nākamais solis pēc bezmaksas «InterRail» braukšanas karšu kampaņas būs centieni panākt, lai līdzīga sistēma tiku ieviesta ar pilsētu sabiedriskajā transportā.

Vienota sistēma ļautu jauniešiem viegli piekļūt sabiedriskā transporta sistēmai Eiropas pilsētās.

Šobrīd tiek izskatīta iespēja, ka bezmaksas biļetes vai biļetes ar ievērojamām atlaidēm pilsētu sabiedriskajā transportā jaunieši saņemtu jau kopā ar «InterRail» braukšanas kartēm.

Šis plāns gan šobrīd ir vien sākotnējā fāzē un tam būs nepieciešams saņemt Eiropas Komisijas apstiprinājumu, tomēr idejas autori uzskata, ka apstiprinājums tiks saņemts jau tuvākajā nākotnē.

 
Foto: pixabay

Vietējās atlaides

Pirms došanās uz kādu citu Eiropas valsti, jauniešiem būtu vēlams painteresēties par dažādām atlaidēm un citiem labumiem, kas jauniem cilvēkiem pieejamas dažādās Eiropas savienības valstīs.

Piemēram, Francija visu ES valstu pilsoņiem vecumā līdz 26 gadiem piedāvā bez maksas apskatīt visu nacionālo muzeju pastāvīgās kolekcijas.

Savukārt Ungārija piedāvā visiem ES pilsoņiem vecumā līdz 26 gadiem nedēļas nogalēs iegādāties vilcienu biļetes ar 33% atlaidi.

Dažādas atlaides muzeju apmeklējumiem un transportam jauniešiem piedāvā gandrīz visas ES valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu