Jaunākā «revolūcija» civilajā aviācijā: NASA strādā pie klusas virsskaņas lidmašīnas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HANDOUT / NASA

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) centieni radīt klusu virsskaņas lidmašīnu, kas varētu izraisīt revolūciju aviācijas nozarē, pavirzījušies vēl vienu soli uz priekšu – NASA paziņojusi par pirmo jaunas tehnoloģijas izmēģināšanu virs Teksasas, vēsta ASV medijs CNN.

Līdz šim viena no galvenajām virsskaņas lidmašīnu problēmām ir bijis milzīgais troksnis, kas rodas, lidmašīnai pārsniedzot skaņas barjeru.

NASA paziņojusi, ka jaunākā tehnoloģija tiks pirmo reizi publiski izrādīta, veicot lidojumus pie Teksasas štata kūrortpilsētas Galvestonas, kas atrodas Meksikas līča krastā, lai pārliecinātos, ka lidmašīna, pārsniedzot skaņas barjeru, rada vien minimālu troksni.

Tāda virsskaņas lidmašīna, kas neradītu virsskaņas troksni, iezīmētu jaunu pagrieziena punktu civilajā aviācijā.

Iepriekš civilajā aviācijā izmantotajām virsskaņas lidmašīnām «Concorde» bija noteikti vairāki ātruma ierobežojumi lidojuma posmos virs apdzīvotām vietām, ņemot vērā šo lidmašīnu radīto milzīgo troksni.

Ja NASA eksperimentālais projekts, kam dots nosaukums «X-59 QueSST», būs veiksmīgs, tas varētu palīdzēt padarīt virsskaņas lidojumus arī ekonomiskākus.

Sākot ar šā gada novembri, NASA veiks vairākus lidojumus virs Galvestonas, izmantojot virsskaņas lidmašīnas «F/A-18 Hornet», kas izmantos plānoto «X-59» «skaņas profilu».

Savukārt 500 pilsētas iedzīvotājiem būs jāveic novērojumi par trokšņu līmeni izmēģinājuma lidojumu laikā.

NASA nesen noslēdza 247,5 miljonu ASV dolāru vērtu līgumu ar uzņēmumu «Lockheed Martin» par lidmašīnas «X-59 QueSST» projekta īstenošanu.

Sagaidāms, ka pirmā jaunā lidmašīna tiks piegādāta jau 2021.gada beigās.

Pēc lidmašīnas saņemšanas NASA gatavojas veikt vēl vairākus testa lidojumus virs apdzīvotām vietām ASV, lai iegūtu papildu informāciju par lidmašīnu radīto trokšņu līmeni.

Kā vēstīts, iepriekš plaši izmantotās virsskaņas lidmašīnas «Concorde» lidojumus pārtrauca 2003.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu