LAKRA: Zvērināti tiesu izpildītāji uzskata, ka var ignorēt Darba likumu (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome interpretē Latvijas Republikas likumdošanu izteikti vienpusēji," uzskata Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LAKRA) pārstāvji.

Latvijas Republikas Darba likums paredz, ka piedziņu 20 procentu apmērā var vērst pret ienākumiem, kas pārsniedz valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, tas ir, vidēji 180,00 latu, bet apvienības juristu praksē ir bijušas vairākas situācijas, kad tiesu izpildītāji ir piedzinuši līdzekļus no darbinieka ienākumiem, neņemot vēra Darba likumu.

2009. gada decembra sākumā LAKRA nosūtīja vēstuli Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājām Ginteram Hmeļevskim, lūdzot viņa viedokli vairākos jautājumos, kas saistīti ar tiesu izpildītāju rīcību, veicot līdzekļu piedziņu. Savā atbildes vēstulē viņš norāda, ka, veicot šādu piedziņu, tiesu izpildītājs var ignorēt Darba likuma 80.pantā noteiktos minimālās algas ierobežojumus un rīkoties tikai atbilstoši Civillikumam, tas ir, piedzīt no kredītņēmēja 30 – 50 procentus no ienākumiem, nesaglabājot minimālo darba algu.

"Tas ir ciniski, ka vienīgā instance Latvijā, kas veic tiešu piedziņu, interpretē likumu tā, lai no cilvēka, kurš šobrīd ir nonācis grūtībās, varētu piedzīt maksimālo summu, neņemot vērā likumos noteiktos ierobežojumus," uzskata LAKRA konsultants Aivars Rudi. "Kā var noņemt 50 procentus no minimālas algas? Ja tā izdara, tad cilvēkam neļauj pat elementāri eksistēt."

Kā minēts vēstulē, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome pārstāv Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju kolēģiju un izsaka zvērinātu tiesu izpildītāju viedokli attiecībās ar valsts un pašvaldību institūcijām, citām iestādēm un amatpersonām un sniedz atzinumus likumdošanas un zvērinātu tiesu izpildītāju prakses jautājumos.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu