K. Kariņš: TEC-2 otrās kārtas būvniecība palielinās Latvijas atkarību no Krievijas (179)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Līdz ar jaunā TEC-2 energobloka celtniecību palielināsies Latvijas tautsaimniecības atkarība no Krievijas gāzes piegādēm, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš (JL).

Papildināts viss teksts

Jau iepriekš izskanējis, ka TEC-2 tiks būvēts jauns elektroenerģijas bloks ar jaudu 427 MW. TEC-2 jau 2008.gadā tika atklāts energobloks ar elektrības jaudu 420 MW. Līdz ar to kopējās jaunās elektrības jaudas TEC-2 sasniegs 847 MW, kaut gan līdz rekonstrukcijai energoblokam, kuru paredzēts slēgt, jauda bija tikai 220 MW.

"Lēmums par jauno TEC-2 energobloka celtniecību ir pretrunā ar valdības apstiprinātajām Enerģētikas attīstības pamatnostādnēm 2007. - 2016. gadam," norāda Kariņš.

"Latvijas atkarība no Krievijas palielināsies par 627 MW elektrības jaudas," konstatē Krišjānis Kariņš. "Latvija nav tik bagāta valsts, lai varētu atļauties palielināt atkarību no Krievijas gāzes. Latvijai ir jārealizē ogļu elektrostacijas projekts un jāplāno investīcijas enerģijas ražošanā no atjaunojamajiem resursiem. Tikai tādā veidā iespējams nodrošināt Latvijas enerģētisko neatkarību un tautsaimniecības patstāvību," uzskata Krišjānis Kariņš.

Piebalgs: nepietiekamā apmērā tiek izmantoti atjaunojamie resursi

Bijušais ES enerģētikas komisārs Andris Piebalgs arī uzskata, ka Latvijā nepietiekamā apmērā tiek izmantoti atjaunojamie energoresursi un mūsu valstī būtu nepieciešams stiprināt normatīvos aktus, kas veicinātu atjaunojamo resursu izmantošanu. "Latvijā ir atjaunojamie resursi. Tā nav saule, bet Latvijā ir ļoti daudz biomasas. Biomasa ir Latvijas dārgums un Latvijas resurss un, ja tā sapūst mežā, tā nevienam nenes labumu. Es uzskatu, ka biomasas izmantošana ir viena no prioritātēm, mums šeit ir potenciāls, tā ir mūsu bagātība," uzskata bijušais enerģētikas komisārs.

Nedēļu laikā sarūk izmaksas par 14 miljoniem?

Kā ziņots, Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) iepriekš pauda uzskata, ka Rīgas otrās termoelektrostacijas (TEC-2) rekonstrukcijas projekts ir nesamērīgi dārgs, tāpēc projekta izmaksas atkārtoti jāizvērtē. Viņš arī norādīja, ka TEC-2 stacija ir vajadzīga, taču svarīga ir arī procedūra, kādā rekonstrukcijas projekts tiek īstenots. Pēdējo nedēļu laikā sarunās starp ministrijas, "Latvenergo" vadības un projekta īstenotāju pārstāvjiem izdevies panākt ievērojamu projekta izmaksu samazinājumu - par aptuveni 20 miljoniem eiro (aptuveni 14 miljoni latu).

Sola TEC-2 uzbūvēt par 21 miljonu lētāk

Lai arī neviens pretendents sūdzības par sarunu procedūras rezultātiem nav sniedzis, no drošiem avotiem zināms, ka konkursā zaudējusī otra dalībniece - Spānijas kompānija "Iberdrola" - tagad saka, ka TEC-2 energobloku varot uzbūvēt par 30 miljoniem eiro (21 miljonu latu) lētāk, informēja LNT raidījums "Top 10".

EM dod piekrišanu TEC-2 būvniecības turpināšanai

Ekonomikas ministrija kā akciju sabiedrības „Latvenergo” valsts kapitāla daļu turētāja, otrdien, 23.februār,ī ir piekritusi Latvenergo valdes priekšlikumam slēgt līgumus TEC-2 rekonstrukcijas 2.kārtas projekta īstenošanai, pēc būtiska iepirkuma izmaksu samazinājuma. Lai „Latvenergo” varētu turpināt darbu pie projekta īstenošanas un noslēgt nepieciešamos līgumus, vēl tam nepieciešams saņemt arī Finanšu ministrijas akceptu.

Komentāri (179)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu