Latviešu sievietes pārstrādājas (326)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Mr. Dtb

Samaksa sievietēm un vīriešiem Latvijā par vienu un to pašu darbu atšķiras. Sociālantropoloģe Aivita Putniņa intervijā portālam TVNET atzina, ka daiļā dzimuma pārstāves mūsu valstī strādā pārāk daudz un nereti cieš no pārstrādāšanās.

(Ziņa papildināta ar dzimumlīdztiesības ekspertes Ilutas Lāces komentāru.)

Putniņa atzina, ka sievietēm Latvijā visu laiku bijis vairāk pienākumu nekā vīriešiem. “Ne jau velti par visām pēcpadomju valstīm tiek teikts, ka pamata nevienlīdzība ir saistīta ar dzimumu. Mums patlaban sievietēm un vīriešiem atlīdzība par to pašu darbu atšķiras par 18%.”

Putniņa piebilda, ka atšķirības atalgojumā var būt dažādas, atkarībā no nozares. Piemēram, finanšu sektorā tās ir vairāk izteiktas un sievietēm ir lielākas prasības.

Ja ir divi kandidāti, tad vīrietis joprojām ir labāks kandidāts.

“Bet arī šajā jomā lietas mainās. Tad, kad sievietes nonāk šajās pozīcijās, tad viņas parasti ieņem otro lomu – to, kura visu nokārto. Līdzīgi ir lomas politikā vai darba vietā. Sieviete dara vairāk un izdara labi, bet viņa nav tā reprezentatīvā figūra, kas saņem naudu un laurus.”

Strādā ne tikai darbā, bet arī mājās

Vienlaikus nesen Lielbritānijā izdotā grāmatā Latvija uzteiktā par augsto sieviešu īpatsvaru vidējā un augstākā vadībā un politikā. Tādējādi no malas mūsu valsts šajā jomā labi izskatās.

Bet galvenā problēma šai ziņā esot tā, ka Latvijā sievietes cieš no pārstrādāšanās.

“Nevis tas, ka viņām nebūtu darba, bet gan tas, ka viņas strādā par daudz. Ja rietumvalstīs sievietes ir jāiesaista darba tirgū, jo viņas sēž mājās, tad pie mums sievietes strādā gan mājās, gan darbā. Un turklāt darbā ļoti bieži strādā dubultā.”

Komentāri (326)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu