Kovaļevska: par elektrības tarifiem var tiesāties (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiesībsargam ir iespēja vērsties administratīvajā tiesā pret elektrības tarifu uzlicējiem, - intervijā "Latvijas Avīzei" saka viena no diviem tiesībsarga amata kandidātiem, Administratīvās tiesas tiesnese Anita Kovaļevska.

Viņasprāt, tarifu paaugstināšana ir daudziem patērētājiem nozīmīgs jautājums, lai tiesībsargs vērstos tiesā.

"Jāizvērtē sabiedrisko pakalpojumu regulētāju sacītais, jo man nācies dzirdēt, ka viņu iespējas kaut ko regulēt ir minimālas. Administratīvā tiesa var izskatīt, cik pareizi rīkojies regulators, bet plašāk ne. Man jānoskaidro situācija, vai tiesā sasniedzams rezultāts sabiedrības interesēm par labu, un, ja šīs lietas izskatās pozitīvi, tad jārīkojas," skaidro Kovaļevska.

Kā ziņots, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) akceptējusi AS "Latvenergo" elektroenerģijas tarifu projektu, kas paredz jaunu tarifu aprēķināšanas kārtību no šā gada 1.aprīļa.

Saskaņā ar jaunajiem tarifiem vairāk būs jāmaksā mājsaimniecībām, kas tērē vairāk. Tarifs būs atkarīgs no patēriņa apjoma gada garumā, un uzskaiti sāks no 1.aprīļa. Par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh.

Pēc "Latvenergo" aprēķiniem, apmēram 30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību gada griezumā pieaugs vidēji par latu, 16% mājsaimniecību ikmēneša maksa pieaugs vidēji par 4,36 latiem, bet 6% - par vairāk nekā desmit latiem. Puse mājsaimniecību neizjutīs tarifu izmaiņas.

Juridiskajām personām, kam nav pienākums pirkt elektrību brīvajā tirgū, no 1.aprīļa tiks piemērota tirgus cena, bet līdzšinējā viena tarifu plāna vietā varēs izvēlēties no trīs.

Pēc "Latvenergo" sniegtās informācijas, vidēji no 1.aprīļa tarifs mainīsies par 21%.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu