ECB padomes sēdes gaidās

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien notiks kārtējā Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes sēde, kurā tiks izskatīts arī jautājums par procentu likmēm, informēja DnB NORD Markets Valūtas un procentu likmju tirdzniecības daļas vadītājs Andris Savickis.

Patlaban vairāk nekā 87% Latvijas uzņēmumu un mājsaimniecību ir kredīts eiro valūtā - pārsvarā ar mainīgo likmi, - un katrs ECB lēmums par procentu likmju izmaiņām neapšaubāmi ietekmē kredītu maksājumu apmēru. Piemēram, ja personai ir EUR 50 000 kredīts uz 15 gadiem, tad procentu likmju paaugstināšana par 0.25 procentu punktiem nozīmē ikmēneša maksājumu pieaugumu par aptuveni 6 eiro, bet visiem kredītņēmējiem kopā maksājums palielināsies par vairākiem simtiem tūkstošu eiro.

Iepriekšējā sanāksmē, kas notika septembrī, tika būtiski pārskatīti ekonomikas izaugsmes un inflācijas prognožu rādītāji. Piemēram, tiek prognozēts, ka šogad ekonomika eirozonas valstīs pieaugs vidēji tikai par 1.6% (jūnija prognoze bija 1.9%), savukārt inflācija sagaidāma aptuveni 2.6% līmenī. Tiek prognozēts, ka 2012. gadā inflācija saglabāsies no 1.2% līdz 2.2% robežās. ECB prezidents Žans Klods Trišē norādīja, ka cenu stabilitāti apdraudošie riski ir sabalansēti un nav nepieciešamības paaugstināt resursu cenu.

Savā ziņā septembra sanāksme bija pagrieziena punkts, jo ECB, saglabājot nemainīgu bāzes likmi 1.5% līmenī, faktiski pārtrauca šā gada pavasarī uzsākto procentu likmju paaugstināšanas ciklu. Tā vietā ECB plāno vairāk koncentrēties uz to, lai nodrošinātu pietiekamu likviditāti finanšu tirgos un stabilitāti kapitāla tirgos.

Pēdējā laikā vērojamās ECB aktivitātes, kā arī situācija finanšu tirgos nostiprina mūsu pārliecību, ka kārtējā ECB padomes sanāksmē tiks pieņemts lēmums nemainīt bāzes procentu likmi.

Daudzi tirgus analītiķi uzskata, ka procentu likmes saglabās stabilitāti un netiks paaugstinātas vēl vismaz gadu. Laiku pa laikam finanšu tirgos uzvirmo baumas pat par iespējamo procentu likmju samazināšanu, tomēr tas šķiet nereāli, ņemot vērā samērā augstos inflācijas rādītājus. Lai arī samērā zemās procentu likmes patlaban iepriecina katru kredītņēmēju, ne vienu vien urda jautājums, cik ilgi tas turpināsies un ko darīt, lai kredītu maksājumu stabilitāte saglabātos ilgtermiņā – neatkarīgi no ECB aktivitātēm. Ikviens saprot, ka, lai arī procentu likmju paaugstināšana ir atlikta, tā nav atcelta uz visiem laikiem.

Ne viena vien banka, rūpējoties par klientu kredītu maksājumu stabilitāti, piedāvā uzņēmumiem un privātpersonām iespējas nodrošināties pret likmju kāpumu. Privātajiem kredītu ņēmējiem bieži vien tiek piedāvātas iespējas izvēlēties apdrošināšanu, kas jau iestrādāta esošajos kredītu līgumos, savukārt uzņēmēji var izvēlēties kādu no procentu likmju atvasinātajiem darījumiem, kas pieejami neatkarīgi no kredītu līgumu nosacījumiem.

Ņemot vērā to, ka tuvākajās sanāksmēs ECB procentu likmes netiks paaugstinātas un finanšu tirgos saglabāsies nestabilitāte saistībā ar draudošo Grieķijas maksātnespēju, vismaz patlaban finanšu tirgus piedāvā ārkārtīgi pievilcīgas ilgtermiņa likmes. Piemēram, veicot procentu likmju mijmaiņas darījumus, uz trim gadiem iespējams nofiksēt 1.5% likmi, bet uz pieciem gadiem – 1.85%. Ilgtermiņa likme, kas ir zemāka nekā trīs mēnešu EURIBOR likme, pašlaik nav sapnis, bet realitāte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu