VID jaunā kompleksa celtniecība ir absurda (41)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts līdzekļu tērēšana Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunās ēkas celtniecībai ir absurda, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «Valdo» biroju kompleksa vadītāja Diāna Viļuma.

«Rīgā ir ļoti daudz pustukšu biroju kompleksu, savukārt par izīrētajām telpām no nomniekiem bieži vien iekasē tikai tik daudz, lai nosegtu komunālos maksājumus. Tāpēc liekas nejēdzīgi, ka no valsts budžeta tiek finansēta objekta izbūve, nevis tiek meklēts risinājumus starp to, kas tirgū jau ir pieejams pārpārēm,» sacīja Viļuma.

«Par laimi, mums patlaban sokas visai labi, jo 90% no mūsu biroja kompleksa telpām ir iznomātas. Taču, ja visapkārt nekustamā īpašuma tirgus tiks grauts, tas ilgtermiņā nevar mūs neietekmēt,» skaidro «Valdo» biroju kompleksa vadītāja.

«Līdz ar VID jaunās ēkas nodošanu ekspluatācijā, aizsāksies ķēdes reakcija, kuras rezultātā ļoti smagi tiks ietekmēta daudzu biroju centru darbība un pat apdraudēta to eksistence. VID taču atbrīvos biroju telpas 14 vietās. Lai biroju ēkās, kurās līdz šim atrodas VID struktūrvienības, piesaistītu jaunus nomniekus, kuru jau tā trūkst, telpas, visticamāk, tiks izīrētas par dempinga cenām. Savukārt citiem biroju kompleksiem, lai noturētu savus esošos klientus, nāksies vēl būtiskāk samazināt telpu īres cenu, tādējādi apgrūtinot savu darbību,» prognozē Viļuma.

Viņa noliedz, ka iespējamais biroja nomas cenu kritums varētu īstermiņā pozitīvi ietekmēt biznesa vidi. «Jā, uzņēmumiem tagad ir vieglāk izdzīvot, jo par biroju nomu ir jāmaksā ievērojami mazāk. Tai pat laikā tie paši īrnieki vēlas saglabāt arī noteiktu komforta līmeni, tai skaitā telpu atjaunošanu, apkopi, drošību. Bet gadījumā, kad nomas maksa ir vien tik liela, lai segtu tūlītējās izmaksas, tad attīstībai naudas nepietiek,» sacīja Viļuma.

«Ar šādiem nepārdomātiem lēmumiem, par kādu noteikti dēvēju VID jaunās ēkas būvniecību sākšanu, tirgus atkopšanās ne tikai netiek veicināta, bet gluži pretēji - vēl būtiskāk pasliktināta,» nožēlu pauda Viļuma.

Viņa nenoliedz, ka lielu projektu attīstīšana krīzes laikā ir ļoti vērtīga lieta, taču norāda, ka jārealizē tādi, kas ir patiesi nepieciešami. «Valsts finansējuma piešķiršana tādu objektu būvniecībai, kādu pilsētā ir ļoti daudz, ir neprāts, jo īpaši krīzes laikā. Tā vietā līdzekļus vajadzētu novirzīt svarīgākām lietām, piemēram, skolu atjaunošanai, bērnudārzu celšanai vai ceļu izbūvei,» piebilda Viļuma.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunā 38,5 miljonus latu vērtā kompleksa būvdarbiem jākļūst par paraugobjektu Latvijā ne tikai kvalitātes, efektivitātes un ilgtspējas, bet arī sabiedrības informēšanas un atklātības ziņā. Esošais līgums ar būvnieku paredz, ka būvniekam ir jāatklāj visi apakšuzņēmēji un būvniecības izmaksas, 27.martā kompleksa pamatakmens ierakšanas svinīgajā pasākumā sacīja ēku kompleksa īstenotāja SIA «Biroju centrs Ezerparks» valdes priekšsēdētāja Baiba Fromane.

Plānots, ka jaunajā administratīvo ēku kompleksā Talejas ielā 1 strādās vairāk nekā 2000 darbinieku no visām, patlaban 14 dažādās adresēs Rīgā esošām VID struktūrvienībām, kā arī atradīsies plašs un ērts klientu apkalpošanas centrs. Kompleksa būvniecību pabeigs 2014.gadā. Ēku kompleksa projekta īstenotājs ir SIA «Biroju centrs Ezerparks», projekta autors arhitektu birojs «Sarma & Norde Arhitekti», būvdarbu ģenerāluzņēmējs SIA «Re&Re» un projekta finansētājs banka «Nordea».

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu