Godmanis: Valsts budžeta grozījumi ir saprātīgi un pareizi (36)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdības lēmums grozīt šā gada budžetu un dažādiem mērķiem sadalīt līdz 70 miljonus latu ir saprātīgs un pareizs, šādu viedokli intervijā telekompānijā LNT pauda Eiropas Parlamenta deputāts, ekspremjers Ivars Godmanis.

Kā uzsvēra Godmanis, valstij ir jāpilda solījumi aizdevējiem un vienlaikus jāvirzās uz eirozonas kritēriju izpildi, panākot zemu budžeta deficītu. Pašlaik valsts budžeta deficīta samazināšanas grafiku pārsniedzot par aptuveni 175 miljoni latu, sekojoši 70 miljonu latu sadalīšana budžeta grozījumos šo rezervi samazina mazāk nekā par pusi, un no šāda viedokļa valdības lēmums par budžeta grozījumu apmēru ir vērtējams kā saprātīgs.

Lēmums palielināt budžeta tēriņus savukārt vērtējams kā pareizs, jo šādi tiek stimulēts patēriņš, piebilda politiķis.

Rīgas budžeta deficītu vērtē kā lielu

Savukārt vērtējot Rīgas pašvaldības budžeta saimniecību, Godmanis lēsa, ka Rīgas budžetā ir aptuveni 12% deficīts, kas ir uzskatāms par lielu. Jebkuri mīnusi rada zināmus riskus, kā to izdosies finansēt, piebilda politiķis.

Kā ziņots, valdība šonedēļ vienojās par šā gada valsts budžeta grozījumu griestiem 70 miljonu latu apmērā. Finanšu ministrijas (FM) parlamentārā sekretāre Karīna Korna informēja, ka lielākais pieprasījums bija no Satiksmes ministrijas puses. Līdzekļi esot nepieciešami Latgales attīstības programmas īstenošanai, autoceļu uzturēšanai un pārvadātāju zaudējumu segšanai.

FM valsts sekretāres vietniece Baiba Bāne norādīja arī FM pieprasījumu iemaksām Eiropas Savienības budžetā, liela ietekme būšot arī Kultūras ministrijas pieprasījumam teātriem, dažādām kultūras iestādēm, Latvijas Nacionālajai operai.

Par veselības budžetu vēl diskutēs

Par Veselības ministrijas (VM) pieprasīto finansējumu vēl turpināsies diskusijas. VM šā gada budžeta grozījumos vēlējās iegūt 34,6 miljonus latu. Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes žurnālistus informēja, ka valdība atbalstījusi nedaudz vairāk nekā 24 miljonu latu piešķiršanu, taču atsevišķi vēl tiks skatīts jautājums par desmit miljonu latu piešķiršanu saistībā ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas finansiālo situāciju.

Viņš pastāstīja, ka no ministriju pieprasījumiem nav atbalstītas tās pozīcijas, kas saistītas ar jaunu štata vietu radīšanu vai algu palielināšanu, izņemot pedagogu darba samaksu, kur par 10% paaugstināta zemākā bāzes likme.

Ministrijas kopumā prasīja vēl 150 miljonus

Ministriju kopējais pieprasījumu apjoms pārsniedza 150 miljonus latu. «Valdība šodien konceptuāli nolēma, ka 70 miljoni latu ir augšējā robeža, un pieaudzēt vai palielināt FM nav iespējams,» teica Bāne.

Korna atgādināja, ka valdības vienošanās paredz atbalstīt pasākumus, kuriem ir vienreizēja ietekme un kuri neietekmēs turpmāko gadu budžetus. Bāne piebilda, ka runa ir par pasākumiem, kurus ministrijas var finansēt līdz gada beigām un kas var radīt arī pozitīvu ietekmi uz bāzes izdevumiem līdz 2015.gadam.

Papildu budžeta grozījumi šogad nav plānoti.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu