Negribam atgriezties algotā darbā! (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

«Strādājot sev, ir daudz lielāks gandarījums par paveikto,» par to pārliecinājušies velosipēdu veikala un darbnīcas «Primum Bike» dibinātāji Kalvis Burkēvics (30 gadi) un Pēteris Reide (32 gadi). Aptuveni desmit gadus nostrādājuši algotu darbu, viņi pagājušajā gadā nolēma sākt savu biznesu.

Portāla TVNET intervijas sākumā Pēteris stāsta, kāpēc uzņēmuma un veikala nosaukumā ietverts latīņu vārds «primum», kas tulkojumā nozīmē «pirmais»: «Tas ir mūsu abu pirmais uzņēmums, projekts, veikals.. Ir doma, ka varbūt kādreiz sekos otrais, trešais.»

Kalvis papildina: «Visu velosipēdu veikalu nosaukumos ir ietverts vārds «velo». Gribējās kaut ko savādāku.»

Turklāt veikala nosaukumu vajadzēja izdomāt ļoti ātri. Uzņēmums dibināts pirms aptuveni gada, taču veikals atvērts tikai šopavasar.

Šī vasara ir jaunā uzņēmuma pirmā sezona, taču abi tā dibinātāji velosipēdu biznesā darbojās jau desmit gadu. Iepriekš viņi strādāja lielā uzņēmumā, ko tagad uzskata par konkurentu.

«Mūsu pieredze ir gūta citur, taču tad sapratām, ka varam to darīt arī paši ne sliktāk, cerams, pat labāk.. Savs ir savs.»

Paveiktajam darbam ir cits gandarījums.

Puiši piedzīvojuši foršo sajūtu, kad visa diena pavadīta intensīvā darbā, nemaz negaidot vakaru, kad varēs doties uz mājām. Viņi neslēpj, ka par to nereti domāts, iepriekš strādājot citiem.

«Protams, katrai medaļai ir divas puses. Kad darba ir mazāk, galvā mēdz ienākt dumjas domas,» Pēteris atzīst un skaidro, ka uzņēmuma līdzīpašniekam nepārtraukti jādomā par daudzām un dažādām lietām, tostarp izmaksām, par ko parasti nedomā algots darbinieks. Tandēms priecājas, ka līdz šim viņiem nav nācies nožēlot lēmumu par sava biznesa sākšanu. Neesot bijis tik traki, lai rastos vēlme atgriezties ierindas darbinieka ādā.

Pēteris atklāj, ka sava biznesa sākšanai brieda vairākus gadus. Pagājušajā rudenī viņš beidzot rīkojās pēc principa “kad tad, ja ne tagad”
Pēteris atklāj, ka sava biznesa sākšanai brieda vairākus gadus. Pagājušajā rudenī viņš beidzot rīkojās pēc principa “kad tad, ja ne tagad” Foto: TVNET

Lūgti vērtēt pirmajā sezonā sasniegto, puiši pauž apmierinātību – izdevies ne tikai izpildīt, bet pat pārsniegt sākotnēji plānoto. «Nevaram sist plaukstiņas un teikt – uj, uj, uj, cik labi viss ir, bet nedrīkst arī gausties, jo tas ir tikai pirmais gads.»

Visiem veikaliem un biznesiem pirmie gadi ir visgrūtākie.

Velo veikalu negatīvi ietekmēja vēlais, aukstais un slapjais pavasaris. «Par to mēs ļoti pārdzīvojām. Tieši tad, kad vērāmies vaļā, bija ilgstoši slikts laiks. Kā sestdiena un svētdiena, kad cilvēki varētu sākt braukt un veikals varētu strādāt, tā slikts laiks.»

Tāpat slikti vērtējams tas, ka šovasar laiks bija vēss: «Pajautājiet jebkuram - vasaras šogad nebija.»

Taču mazās «piparbodītes» darbību pozitīvi ietekmējusi atrašanās blakus aktīvi izmantotam veloceliņam no Rīgas centra uz Juglu.

«Mēs ne tik daudz orientējamies uz velosipēdu tirdzniecību, cik uz apkopi, aksesuāriem. Piemēram, kāds brauc garām un viņa velosipēdam vajadzīga ātra palīdzība.»

Veloceliņa izmantotāji veido lielu daļu «Primum Bike» klientu.

Viņi orientējas uz riteņbraucējiem, kuri velosipēdus lieto sava prieka, labsajūtas, veselības, vajadzības dēļ, nevis profesionāliem sportistiem, kuri vēlas iegādāties specifiskus braucamos, izvēloties tos no «300 velosipēdiem 500 krāsās».

Vienkārši runājot, viņu klienti ir ikdienas braucēji ar riteņiem vērtībā līdz 500 latiem.

Velo entuziasti cenšas darboties ļoti ātri un ar pozitīvu attieksmi. Viņiem ir svarīgi, lai katrs klients atgrieztos
Velo entuziasti cenšas darboties ļoti ātri un ar pozitīvu attieksmi. Viņiem ir svarīgi, lai katrs klients atgrieztos Foto: TVNET

Par lielu priekšrocību abi uzņēmēji uzskata autostāvvietu pie sava veikala. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc viņi izvēlējās īrēt tieši šīs telpas Brīvības gatvē 390, nevis citas, ko iepriekš apskatīja.

Tāpat viņiem bija svarīgi, lai telpās nav centrālās apkures. «Šis ir sezonāls bizness. Svarīgi, lai ziemā izmaksas būtu pēc iespējas mazākas.»

Lai gan parasti ziemas riteņbraukšanā ir daudz klusākas, Pēteris un Kalvis iecerējuši strādāt arī ziemā. Pēc iepriekšējās pieredzes viņi sapratuši, ka daļai riteņbraucēju servisa pakalpojumi nepieciešami arī ziemā. Tāpat aukstajā laikā plānots uzlabot interneta mājas lapu, kas patlaban ir izstrādes stadijā.

“Primum Bike” joprojām atrodas savas nišas meklējumos. Patlaban viņi ir pārliecināti, ka noteikti attīstīs velosipēdu remontdarbnīcu, taču domā, uz kādiem riteņiem specializēties. Iespējams, tie būs pilsētas, komforta, pludmales braucamie
“Primum Bike” joprojām atrodas savas nišas meklējumos. Patlaban viņi ir pārliecināti, ka noteikti attīstīs velosipēdu remontdarbnīcu, taču domā, uz kādiem riteņiem specializēties. Iespējams, tie būs pilsētas, komforta, pludmales braucamie Foto: TVNET

Kad jautāju par grūtāko biznesā, Pēteris runā par starta kapitālu. Labi, ka viņiem bija savi līdzekļi, ko varēja ieguldīt, un nevajadzēja ņemt kredītus.

«Mēs visu darījām paši.» Viņi paši ne tikai skraidīja apkārt un meklēja telpas, bet tās arī remontēja «Paši zāģējām un krāsojām dēlīšus.» Palīdzēja arī draugi. Lielu paldies Pēteris saka arī savai ģimenei, bez kuras atbalsta būtu ļoti grūti.

Darījām visu, lai izmaksas būtu pēc iespējas mazākas.

Visu iecerēto interjera un tehnisko detaļu īstenošana prasīja daudz laika. «Gribējām, lai patīk gan mums pašiem, gan cilvēkiem, kuri pie mums ienāk.»

Sarunas noslēgumā puiši uzsver, ka uzņēmums un veikals joprojām ir attīstības stadijā. «Mums viss nav perfekti, mēs joprojām mācāmies un cenšamies, lai būtu pēc iespējas labāk.» Viņi neslēpj, ka šo dažu mēnešu laikā ar klientu, draugu un citu cilvēku palīdzību jau saprastas vairākas kļūdas, ko būtu vajadzējis darīt citādi.

Patlaban «Primum Bike» finansiālā darbība ir «ar plusu. Taču to, cik lieli vai mazi būs kopējie plusi, varēsim redzēt pēc šīs ziemas.» Kopumā šogad plānots apgrozīt aptuveni 40 tūkstošus latu. Peļņa/zaudējumi lielā mērā atkarīgi no laika apstākļiem. «Ja te būtu Spānija, mēs varētu mierīgi uzpīpot,» Pēteris smejoties saka.

Velosipēdu tirdzniecība ir izteikti sezonāls bizness. Pavasarī un vasarā, kad bija vairākas siltas dienas, justa vislielākā pircēju interese
Velosipēdu tirdzniecība ir izteikti sezonāls bizness. Pavasarī un vasarā, kad bija vairākas siltas dienas, justa vislielākā pircēju interese Foto: TVNET

Vai ar šo sezonālo darbu var nopelnīt iztiku? Pēteris ir atklāts: «Ceru, ka jā. Tikai nedrīkst nevienu brīdi atslābt. Nepārtraukti jāseko līdzi izmaksām.» Viņš ir pārliecināts –

ja strādā kvalitatīvi un pareizi, ar atdevi un atbildību, var nopelnīt.

Abi uzņēmuma dibinātāji un īpašnieki patlaban ir arī vienīgie darbinieki. «Esam paši sev priekšnieki un sētnieki.» Strādājot sev, viņi pārliecinājušies, ka uzreiz jūtama haltūra.

Pagaidām kompanjoniem nav bijušas lielas problēmas sastrādāties. «Varbūt būt tad, kad nopelnīsim pirmo miljonu,» Kalvis nosmejas. Laika gaitā saprasts – ja kādam nav īstais garastāvoklis, labāk paklusēt un nepārrunāt svarīgus jautājumus.

Puiši ar lepnumu demonstrē savu remontdarbnīcu, kas ir pašu iekārtota
Puiši ar lepnumu demonstrē savu remontdarbnīcu, kas ir pašu iekārtota Foto: TVNET
Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu