Jauna sieviete sāk neparastu biznesu (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tu esi tas, ko tu ēd, - par šīs visā pasaulē izplatītās tēzes patiesumu pārliecinājusies Alise Balgalve. Savas pieredzes iedvesmota, jaunā uzņēmēja radījusi veselīgu alternatīvu musli «Graci», kas izpelnījies arī pircēju atzinību.

Balgalve intervijā portālam TVNET stāsta par musli rašanos un priekšrocībām: «Alternatīvais musli ir entuziasma produkts, tas vairāk ir hobijs, kas ir pārtapis nopietnākā veidolā.

Sāku to veidot 2009.gada vasarā, kad pēc pirmā bērniņa piedzimšanas bija ļoti aktuāli dabūt sevi formā. Kāda ārste man ieteica skatīties uz produkta šķiedrvielām. Tās palīdz attīrīt organismu, gremošanas sistēmu. Tam ir zinātnisks un medicīnisks pamatojums.

Arī veidojot šo musli, skatījos, lai tam būtu augsta uzturvērtība. Viens no nosacījumiem bija šķiedrvielas. Vēl viens nosacījums man pašai ir mēģināt ar ikdienas pārtiku uzņemt visas vajadzīgās uzturvielas, lai nebūtu jālieto uztura bagātinātāji, multivitamīni un visādi citi «brīnumi». Ņēmām vērā arī to, ka cilvēkiem

visvērtīgākie ir produkti, kas auguši netālā apkārtnē.

Protams, par to ir dažādas teorijas. Nekas nevar būt tik pretrunīgs kā uzturs. Uz visu var paskatīties no divām pusēm.»

Nesen dibinātā SIA «Felici» piedāvā četrus dažāda veida alternatīvos musli. Tie top no 18 izejvielām. Vairums nākušas no Latvijas. Izņēmums ir rozīnes un kanēlis.

Inovācijas veikalā

Problēmas ir arī ar linsēklām un speltu (plēkšņu kviešiem) – specifisku graudaugu, kas iecienīts Rietumeiropā. «Graci» musli raksturo arī citi mazāk dzirdēti, bet ļoti vērtīgi graudaugi – tritikāle un kailgraudu mieži. Parastajos musli visbiežāk dominē auzu pārslas. Arī tās ir «Graci» sastāvā, taču ne nospiedošā vairumā. Izejvielu apstrādē domāts par to, lai saglabātu to vērtību.

Pagaidām uzņēmuma produkcijai neizmanto bioloģiski sertificētas izejvielas. «Domāju par inovācijām pārtikā. Mēs mēģinām latviešu zinātnieku darbu projicēt uz ekonomiku un atnest uz veikalu.»

Balgalve vēlas izveidot pilnu ciklu – Latvijā notiktu gan izejvielu selekcija un audzēšana, gan pārstrāde un tirdzniecība. Tālākā nākotnē varētu domāt par bioloģiskajiem sertifikātiem.

Uzņēmēja ir pārliecināta, ka ļoti svarīgs ir produkta iepakojums un noformējums
Uzņēmēja ir pārliecināta, ka ļoti svarīgs ir produkta iepakojums un noformējums Foto: Publicitātes foto

Sākumā Balgalve veselīgos musli veidoja sev, bet jau 2009.gada nogalē iepazīstināja ar to draugus. Draudzenes bija pamanījušas, ka jaunā māmiņa kļuvusi slaidāka, izskatījās un jutās labi. Pēc prezentācijas topošā uzņēmēja saprata, ka daļai cilvēku šāds produkts varētu patikt.

Taču tad ģimenē pieteicās otrs bērniņš un darbošanos uzņēmējdarbībā vajadzēja piebremzēt. Turklāt paralēli visam Balgalve pabeidza bakalaura studijas. Tas bija diezgan saspringts laiks. Tādēļ sievietei uz laiku nācās pārtraukt aktīvās uzņēmējas gaitas.

Tā kā Balgalve dzīvo Rīgā, daudz laika nākas pavadīt ceļā uz Jelgavu, kur viņa darbojas biznesa inkubatorā. Tāpat bieži nākas braukt pie izejvielu ražotājiem dažādās Latvijas vietās. Arī eksperti, ar ko viņa sadarbojas, neatrodas vienviet.

Interesanti, ka SIA «Felici» nav savas ražotnes.

Uzņēmuma vadītāja un patlaban vienīgā darbiniece Balgalve nodarbojas ar procesu vadīšanu. «Viss, kas tiek darīts, notiek pēc mūsu pasūtījuma. Mums pieder receptūras.»

Uzņēmēja musli izstrādē un ražošanā sadarbojas ar uztura speciālistiem, pārtikas tehnologiem, sporta profesionāļiem, selekcionāriem. «Mēģināju salasīt eliksīru no cilvēkiem, kas būtu atbildīgi par konkrēto jomu un varētu kaut ko ieteikt, lai produkts būtu pēc iespējas labāks.» Nākotnē Balgalve cer kādu speciālistu pieņemt pastāvīgā darbā. Patlaban to bremzē ierobežotās finanses.

“Tievais” stimulē vielmaiņu,“Enerģiskais” dod lietderīgo enerģiju, “Skaistais” satur daudz vērtīgo taukskābju un veicina šūnu atjaunošanos, bet “Vieglais” ir bez augļu piedevas un tādēļ to var baudīt gan sāļo, gan saldo ēdienu cienītāji
“Tievais” stimulē vielmaiņu,“Enerģiskais” dod lietderīgo enerģiju, “Skaistais” satur daudz vērtīgo taukskābju un veicina šūnu atjaunošanos, bet “Vieglais” ir bez augļu piedevas un tādēļ to var baudīt gan sāļo, gan saldo ēdienu cienītāji Foto: Publicitātes foto

Balgalve skaidro, ka viņai nav standarta uzņēmējdarbība. «Pēdējā laikā saku, ka mazajiem uzņēmumiem nav budžeta. Ja mums piedāvā iespēju, mēs izsveram, cik tā vajadzīga, un meklējam finansējumu.»

Vai ar šo darbošanos var nopelnīt sev un savai ģimenei iztiku? Atbildot uz šo jautājumu, Balgalve pauž prieku un lepnumu, ka panākta vienošanās, ka «Graci» musli jau atrodami lielveikalu plauktos.

Aktīvs vīrs un patstāvīgi bērni

Kas bijis grūtākais līdzšinējā uzņēmējdarbībā? «Ja grib, nav grūti. Protams, ļoti liels jautājums ir par atbalstu.

Visgrūtākais varētu būt pārliecināt absolūti skeptiski racionāli domājošu vīru,

ka kaut kas tāds var izdoties. Iespējams, tas bija visgrūtākais. Protams, tas ietekmē visus, ne tikai mani. Cilvēkam jāuztur ne tikai ģimene, bet arī sievas hobijs. Tas ir smagi.»

Balgalve atzīst, ka viņai ir labs vīrs, kurš daudz darbojas ar bērniem. Savukārt atvases audzinātas ļoti patstāvīgi – jau tagad mazie prot paši sarūpēt sev ēdamo un sakārtot savas dejošanas somas.

Jaunā uzņēmēja priecājas, ka pēc izstādes «Riga Food», kuras laikā justa liela interese par «Graci» musli, varētu būt izdevies pārliecināt vīru. Izstādes apmeklētāji pārsteiguši Balgalvi ar pozitīvo vērtējumu viņas produktiem. «Pārsteidzoši, ka aptuveni 85% saprata musli specifiku un pieņēma kā labu tā dabisko, skābeno garšu.»

Labas atsauksmes dzirdētas ne tikai no Latvijas iedzīvotājiem, bet arī ārzemniekiem, piemēram, igauņiem, beļģiem. Izstādē arī saņemta balva par iepakojumu.

Nedomā apstāties pie sasniegtā

Kad jautāju par nākotnes plāniem, Balgalve uzskaita vairākas ieceres. Pirmkārt, uzlabot «Graci» musli, otrkārt, radīt pircējiem cenas ziņā pieejamāku musli līniju, treškārt, sadarboties ar sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.

Sākumā bizness nav peļņu nesošs. «Runājot par pelnīšanu, esmu diezgan skeptiska. Drīzāk projekts jāapaudzē ar kompetentiem cilvēkiem. Pirmais – mana un pārtikas tehnologa algošana. Citas lietas gribam būvēt uz ārštatu.. Ja 2014.gada vidū varētu būt pa nullēm, būtu forši.

Šobrīd tikt līdz nullēm nebūtu sarežģīti.

Mēs to varētu izdarīt arī pusgada laikā. Bet gribas turpināt ieguldīt.»

P.S. Šis materiāls tapis portāla TVNET rakstu sērijas «Vērtīga pieredze» ietvaros. Šai stāstu sērijā rakstām par Latvijas uzņēmumiem, kuri veiksmīgi pārcietuši krīzes gadus un turpina attīstību.

Ar šiem rakstiem TVNET vēlas atbalstīt vietējos veiksmīgos un inovatīvos uzņēmējus, tādēļ par šiem materiāliem TVNET neprasa nekādu naudu. Par šiem rakstiem neviens TVNET nav maksājis. Un ja kādam labam uzņēmumam tā ir papildu reklāma, tad mēs par to tikai priecāsimies!

Ja arī tev zināms kāds Latvijas uzņēmums, kurš attīstījies krīzes iespaidā un par kura darbošanos būtu vērts uzzināt citiem, droši pavēsti to portālam, rakstot uz e-pasta adresi zinas@financenet.lv!

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu