Dombrovskis kredītreitingiem saskata izaugsmes iespējas (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) prognozē, ka arī nākotnē starptautiskās reitingu aģentūras turpinās paaugstināt Latvijas kredītreitingus, informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

«Latvijas kredītreitingu paaugstināšana atspoguļo starptautiskās sabiedrības un investoru augošo uzticību Latvijai, ko veicinājuši pēdējo nedēļu panākumi - pozitīvais vērtējums no Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas,» pauž Dombrovskis. Tāpat kredītreitingu paaugstināšanu sekmējis saņemtais uzaicinājums pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

Pēc Dombrovska domām, abi šie lēmumi ir signāli finanšu tirgiem, ka ar Latviju saistītie riski samazinās un Latvijas konkurētspēja investīciju piesaistē turpina uzlaboties. Viņš prognozē, ka Latvijas kredītreitingiem ir tālākas izaugsmes iespējas un līdzīgi lēmumi šogad un nākamā gada sākumā varētu būt gaidāmi arī no pārējām kredītreitingu aģentūrām.

Jau ziņots, ka starptautiskā reitingu aģentūra «Standard & Poor’s» paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi. Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no «BBB» uz «BBB+» ar stabilu reitinga prognozi nākotnē.

«Standard & Poor’s» savu lēmumu pamato ar Eiropas Komisijas konverģences ziņojumā publicēto pozitīvo vērtējumu par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai un prognozi, ka Latvija no 2014.gada janvāra ieviesīs eiro. Izpildot Māstrihtas kritērijus, Latvija ir pierādījusi, ka tās īstenotā politika ir efektīva. «Standard & Poor’s» paziņojumā norādīts, ka Latvijas dalība eirozonā varētu pozitīvi ietekmēt valdības kredītspēju, mazinot valūtas maiņas riskus un nodrošinot Latvijas banku sistēmai piekļuvi Eiropas Centrālajai bankai (ECB) kā aizdevējam un likviditātes nodrošinātājam. Eiro ieviešana novērstu neatbilstību, kas vērojama Latvijas banku sistēmā, proti, lielākā daļa aizdevumu jau ir eiro valūtā. Tādējādi Latvijas ekonomika piekļūtu plašam, labi attīstītam kapitāla tirgum, kurā darījumi notiek valstī izmantotā valūtā, kā arī ECB spēcīgas monetārās politikas nodrošinātai fleksibilitātei.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu