VDI grūtības piesaistīt darbiniekus; lielākās problēmas Rīgā (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts darba inspekcijai (VDI) zemā piedāvātā atalgojuma dēļ ir sarežģīti piesaistīt darbiniekus un lielākās grūtības tos atrast ir Rīgā, intervijā atzina VDI vadītājs Renārs Lūsis.

«Mums trūkst darbinieku. Mums ir arī diezgan daudz konkursu, ko mēs esam izsludinājuši visā Latvijā. Lielākās problēmas pašlaik ir Rīgā. Mums valdība piešķīra atļauju palielināt darbinieku skaitu, lai varētu veikt vairāk pārbaužu. Proti, nāk klāt 20 darbinieku, un vislielākās grūtības tos atrast ir Rīgā. Te arī ir lielākā daļa piešķirto vakanču. Reģionos klāt nāca pa vienam diviem darbiniekiem, bet Rīgā tie jau ir padsmit cilvēku. Kopā ar visām iepriekš neaizpildītajām vakancēm tie ir vairāk nekā 20 cilvēku. Nu jau notiek ceturtais konkurss, un mēs no katra konkursa dabūjam kādus četrus, ja paveicas, piecus cilvēkus.

Tādēļ tieši Rīgā nokomplektēt inspektoru štatu ir ļoti grūti,»

pastāstīja Lūsis.

Viņš apliecināja, ka problēma ir atalgojumā, kuru VDI var piedāvāt. Reģionos ar inspektoru atalgojumu var izdzīvot, bet ar Rīgas dārdzību tas ir grūtāk. Tomēr nevienlīdzīgi maksāt Rīgā un reģionos VDI nevar.

Pēc Lūša teiktā, cilvēkam, kas nāk strādāt par inspektoru, ir jābūt arī ar izpratni par darba tiesībām, par darba aizsardzību. «Ja cilvēks nekad ar šiem jautājumiem iepriekš nav saskāries, tad viņa apmācība jau prasīs ļoti ilgu laiku. Tādēļ mēs fokusējamies uz cilvēkiem ar juridisko izglītību vai pieredzi darba aizsardzības jautājumos. Šādus speciālistus sameklēt ir vēl grūtāk,» atzina inspekcijas vadītājs.

Neskatoties uz sarežģīto situāciju ar darbiniekiem, pamatfunkcijas VDI veic. «Pašlaik gan mums nedaudz no plāna atpaliek nelegālās nodarbinātības pārbaudes, bet mēs ceram, ka, pilnīgāk nokomplektējot štatu, mēs pārbaužu skaitu palielināsim otrajā pusgadā,» pastāstīja Lūsis.

«Mēs paši redzam, ka mums pietrūkst resursu preventīvā darba veikšanai.

Pašlaik mums ļoti daudz resursu aiziet, lai reaģētu uz iesniegumiem un jau notikušiem pārkāpumiem. Tomēr pareizāk būtu, ja mēs daudz vairāk laika veltītu arī tam, lai darba tirgū šādas problēmas nemaz nerastos. Diemžēl tam resursu paliek arvien mazāk. Uz iesniegumiem nereaģēt mēs nevaram. Un attiecīgi prevencijai paliek mazāka daļa, kam nākotnē tomēr būtu jābūt lielākai,» atzina VDI vadītājs.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu