Katrs saņems sūtījumu par eiro (260)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Nākamnedēļ gaidāms galīgais lēmums, vai Latvija ieviesīs eiro 2014.gada 1.janvārī. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa intervijā portālam TVNET atzīst, ka iedzīvotājiem ir ļoti daudz jautājumu un bažu par Latvijas lata maiņu pret eiro. Viņa saka, ka tuvāko mēnešu laikā iedzīvotājiem tiks nosūtītas vēstules ar skaidrojošo materiālu par Eiropas vienoto valūtu.

Par lielo eiroskeptiķu skaitu viņa teica: «Esmu jau kritizējusi savu valdību, ka ir pārāk maz skaidrots..

Es ļoti labi saprotu cilvēkus, kuri baidās, jo Latvijā diemžēl cilvēkiem ir ļoti negatīva pieredze ar naudas maiņām. Cilvēki ir zaudējuši, gan «repsīšus» mainot pret latiem, gan vēl padomju laikā, kad izņēma ārā piecdesmitniekus un simtniekus. Tad vēl banku krīzes, kurās cilvēki zaudēja milzīgus uzkrājumus.»

Cilvēki baidās par naudu, it īpaši, ja tās nav tik daudz.

Vienlaikus Āboltiņa pauda prieku, ka eiro atbalstošo cilvēku īpatsvars palielinās un diskusiju ir vairāk. «Mums, politiķiem, ir jāskaidro visiem iespējamiem līdzekļiem,» viņa teica un piebilda, ka Eiropas Komisijas doto naudu cilvēku izglītošanai par eiro drīkst tērēt tikai tad, kad Latvijas saņem oficiālu atbildi par pievienošanos eirozonai. Tas gaidāms jūlijā.

Ja Latvija saņems pozitīvu atbildi, sagaidāms, ka no jūlija līdz janvārim katrs Latvijas iedzīvotājs savā pastkastītē saņems skaidrojumu par eiro plusiem un mīnusiem. Tāpat tur būs atbildes uz jautājumiem, kas cilvēkus uztrauc.

Saeimas priekšsēdētāja arī norādīja, ka Eiro ieviešanas likums regulē daudz ar vienoto valūtu saistīto lietu, piemēram, cilvēkiem nevajadzētu bažīties, ka līdz ar eiro ieviešanu viņi nevarēs vēlāk latus samainīt pret eiro.

Latus pret eiro Latvijas Bankā varēs mainīt līdz pat mūža beigām.

Kopumā Āboltiņa secināja, ka iedzīvotājiem par eiro ir ļoti daudz jautājumu. Par to viņai vaicāts pat skolās. Tas liecina, ka arī jauniešu mājās tā ir aktuāla tēma, par ko spriež vecāki.

Āboltiņa dzirdējusi cilvēku bažas, ka līdz ar eiro ieviešanu varētu zaudēt latvisko identitāti. Par šo jautājumu viņa runājusi arī ar Somijas parlamenta priekšsēdētāju. Viņa jautājusi Somijas pārstāvim, vai somi nebaidījās zaudēt savu nacionālo identitāti. Atbilde bijusi: «Mēs, somi, esam pragmatiski. Mums tomēr bija jādomā par to, cik naudas būs maciņā, nevis to, kā to sauc.»

«Mums ir tik daudz iespēju stiprināt un lepoties ar savu nacionālo identitāti. Nedomāju, ka cilvēks zaudēs savu nacionālo identitāti, uzvelkot citu kleitu vai kostīmu. Tāpat

mēs kā tauta nevaram zaudēt to, kas mēs esam, ja mēs nomainām maksāšanas līdzekli.

Ļoti svarīgi domāt, lai maksāšanas līdzekļu mūsu maciņos un kabatās būtu iespējami vairāk.»

Jautāta, vai 31.decembrī eiro atbalstošo cilvēku būs vairāk par skeptiski noskaņotajiem, Āboltiņa pauda cerību, ka eiro atbalstītāju skaits būs lielāks nekā patlaban, taču atturējās izteikties, vai pusgada laikā izdosies pārspēt eiroskeptiķu daudzumu.

«Jo cilvēkiem varam noņemt pēc iespējas vairāk bažu, ka tas [eiro ieviešana] viņus kaut kādā veidā apdraud, jo labāk,» viņa teica un pieminēja, ka arī Igaunijā eiro ieviešanas sākumā bija tikai aptuveni trešdaļas sabiedrības atbalsta, taču tagad tas sasniedzis jau aptuveni 60%.

Foto: snapshots

Savukārt «Snapshots» aptaujas dati liecina, ka sabiedrības attieksme pret latu nomaiņu ar eiro ir visai dažāda un sadrumstalota, bet lielās līnijās vēl joprojām sliecas negatīvā virzienā.

Drīzāk vai ļoti negatīvi latu nomaiņu pret eiro vērtē 52% aptaujāto,

drīzāk pozitīvi vai ļoti pozitīvi – 26% respondentu. Teju piektdaļa (19%) savu attieksmi definē kā neitrālu, bet 3% nav noteikta viedokļa šajā jautājumā.

Pozitīvāk uz šīm pārmaiņām raugās vīrieši, respondenti vecumā no 20 līdz 40 gadiem un latvieši. Pozitīvajam noskaņojumam ir tendence stabili pieaugt, palielinoties aptaujāto ienākumiem.

Portāls TVNET jau ziņojis, ka latu nomaiņa pret eiro paredzēta nākamā gada 1.janvārī.

Komentāri (260)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu