«Latvenergo»: Īstenojam pasākumus korupcijas un krāpniecības risku novēršanai (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Koncerna «Latvenergo» uzņēmumos tiek īstenoti vairāki pasākumi, kas veicina to darbības caurskatāmību un novērš korupcijas un krāpniecības riskus sadarbībā ar līgumattiecību partneriem, komentējot Konkurences padomes (KP) lēmumu sodīt vairākus energobūvniekus, informēja «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

Koncerna vadība aktīvi sadarbojas ar Latvijas tiesībsargājošām institūcijām korupcijas skandālu izmeklēšanā, kas ilgst jau kopš 2010.gada. «Latvenergo» veiktās iekšējās izmeklēšanas rezultātā ir notikušas būtiskas izmaiņas personāla sastāvā, beidzot sadarbību ar tām uzņēmuma amatpersonām, par kurām bija materiāli ar pierādījuma raksturu par krāpnieciskām darbībām. Darba attiecības ar šiem darbiniekiem tika pārtrauktas jau 2011.gadā.

Uzņēmumā ir izstrādātas ne tikai iekšējās procedūras, bet arī liela uzmanība pievērsta līgumattiecību partneru godprātības un ētikas prasībām, izstrādājot un pielietojot ētikas pamatprincipus sadarbības partneriem.

Lai informētu par koncerna prasībām un veicinātu caurskatāmu sadarbību, sadarbības partneriem ir organizētas prezentācijas par «Latvenergo» Ētikas kodeksa prasībām, kā arī tā teksts visām ieinteresētajām pusēm ir pieejams uzņēmuma mājaslapā.

Starp nozīmīgākajiem pasākumiem krāpšanas un korupcijas riska mazināšanai «Latvenergo» koncernā tiek minēts Valdes apstiprinātais Krāpšanas riska vadības plāns, izveidotā AS «Latvenergo» Krāpšanas riska vadības komiteja, izmaiņas Ētikas kodeksā, nosakot krāpšanas un korupcijas aizliegumu, interešu konflikta situāciju aizliegumu.

Esot ieviestas «Latvenergo» koncerna kapitālsabiedrību darbinieku ikgadējās interešu konflikta deklarācijas, izveidots reģistrs, kurā tiek uzskaitīti krāpšanas un citu neatļautu darbību gadījumi, papildus norādot veiktās darbības un pieņemtos lēmumus katrā gadījumā. «Latvenergo» koncerna sadarbības partneru līgumos ir iekļautas tiesības pasūtītājam veikt uzņēmēja neatkarīgu auditu saistībā ar noslēgtā līguma izpildi, pieaicinot neatkarīgos auditorus, kā arī nozīmējot audita veikšanai pasūtītāja darbiniekus, informēja Bidere.

«Latvenergo» koncerns izsaka atzinību KP par konstatētajiem pārkāpumiem, kas vērsti uz uzņēmējdarbības vides attīrīšanu un godīgas komercprakses nostiprināšanu.

Kā ziņots, KP piemērojusi 2 011 557 latu naudas sodu 26 energobūvniecības uzņēmumiem, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojuši konkurenci un sadārdzinājuši cenu, šodien žurnālistiem paziņoja KP. Uzraugu pārmetumi veltīti arī AS «Sadales tīkls» un AS «Latvenergo».

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu