Telekomunikāciju supermonopols. Ko tas mainīs? (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Iespējams, Latvijas telekomunikāciju nozari gaida ievērojamas izmaiņas. Runa ir par supermonopolu, ko varētu veidot uzņēmumi Latvijas Mobilais telefons (LMT) un Lattelecom. Par šo un citām aktualitātēm portāls TVNET iztaujāja TeliaSonera vecāko viceprezidentu un LMT padomes priekšsēdētāju Kenetu Radni. Uz vairākiem jautājumiem gan viņš atbildēja visai izvairīgi.

Izskanējis, ka nākamgad iespējama LMT un Lattelecom apvienošana. Kāds ir jūsu viedoklis? Vai atbalstāt abu kompāniju apvienošanu? Kādos apstākļos tas varētu notikt?

Vispār ticam, ka kompāniju integrācijā iespējams rast sinerģiju, lai palielinātu vērtību klientiem, īpašniekiem un sabiedrībai. Tomēr ir daudz lietu, ko pārrunāt un noskaidrot, lai to varētu darīt. Mēs lūkojamies uz tikšanos ar Latvijas valdību, otru galveno īpašnieku, lai par to diskutētu.

Vai uzskatāt, ka tuvākajā laikā (nākamajā gadā) LMT un Lattelecom īpašnieki varētu mainīties?

Nevēlos par to spekulēt. Mēs (TeliaSonera) esam uzticīgi mūsu klātbūtnei Latvijas telekomunikāciju tirgū. Mēs ceram iegūt iespēju diskutēt par LMT un Lattelecom nākotnes īpašumtiesībām ar Latvijas valdību, otru galveno īpašnieku.

Vai TeliaSonera ir gatava palielināt vai samazināt savu daļu un ietekmi LMT un Lattelecom? Kāpēc?

Mēs (TeliaSonera) esam uzticīgi mūsu klātbūtnei Latvijas telekomunikāciju tirgū. Mums ir tādas pašas pozīcijas, kādas mums bijušas daudzus gadus: mēs vēlamies palielināt savas īpašumtiesības LMT un Lattelecom. Mēs lūkojamies uz tikšanos ar Latvijas valdību, otru galveno īpašnieku, lai par to diskutētu.

Vai apsverat, ka tuvākajā laikā būtu gatavi pārdot savas LMT un Lattelecom daļas Latvijas valstij?

Mēs (TeliaSonera) esam uzticīgi mūsu klātbūtnei Latvijas telekomunikāciju tirgū. Mums ir tādas pašas pozīcijas, kādas mums bijušas daudzus gadus: mēs vēlamies palielināt savas īpašumtiesības LMT un Lattelecom.

Latvijas Telekomunikāciju asociācijas izpilddirektors Jānis Lelis sacījis, ka Latvijas telekomunikāciju nozarē nedrīkst veidot supermonopolu (tāds varētu attīstīties pēc LMT un Lattelecom apvienošanas). Kāds ir jūsu viedoklis?

Neticam, ka šo divu kompāniju integrācija kavētu konkurenci, drīzāk gan kopumā dotu labumu klientiem un sabiedrībai.

Vajadzētu atcerēties, ka Latvijā darbojas tas pats regulējuma ietvars, kas ir pārējās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Tas nodrošina efektīvu konkurenci telekomunikāciju tirgū visās ES valstīs.

Vēl viens salīdzinošais aspekts ir tas, ka TeliaSonera pieder lielākais mobilo, fiksēto un platjoslas sakaru operators Zviedrijā (Telia). Vienlaikus Zviedrija tiek uzskatīta par vienu no viskonkurētspējīgākajiem telekomunikāciju tirgiem Eiropā.

Par iespējamo darījumi interesi izrādījis arī Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs? Par ko tas, Jūsuprāt, varētu liecināt?

Neesmu latvietis, taču pieļauju, ka no biroja puses tas ir rutīnas darbs. Iespējams, viņiem varētu interesēt katrs tik liels darījums.

Pagaidām TeliaSonera nav iesaistījusies sarunās par iespējamo darījumu, bet, ja tas notiks, būsim priecīgi, ja korupcijas apkarotāji izpētīs un apstiprinās, ka viss ir tīrs.

Latvijas Ekonomikas ministrija norāda, ka pastāv uzņēmumu vērtības samazināšanās riski. Vai redzat tādus draudus?

Mēs ticam, ka starp LMT un Lattelecom ir neizmantota sinerģija. Taču es nevēlos šajā posmā sniegt jebkādus komentārus par vērtējumu.

Kopumā varu teikt, ka LMT un Lattelecom ir uzņēmumi ar labu likviditāti.

Vai tad, ja apvienošanās notiktu, nebūtu labāk, ja Lattelecom pievienotu uzņēmumam ar labāku perspektīvu - LMT?

Nevēlos par šo jautājumu spekulēt. Taču, ja abu uzņēmumu integrācija notiktu, mēs vēlētos, lai panāktu sinerģiju, no kā iegūtu arī patērētāji. Piemēram, integrēt mobilos un fiksētos sakarus ar TV iespējām.

Sarunas par LMT un Lattelecom privatizāciju notiek daudzus gadus. Kāpēc nav vienošanās?

Mēs jau sen uzturam dialogu ar Latvijas valdību par mūsu līdzdalību Lattelecom un LMT. Dažādos laikos dažādu iemeslu dēļ līdz šim nav izdevies slēgt darījumu. Tomēr mēs ceram uz tikšanos ar Latvijas valdību, lai apspriestu abu uzņēmumu integrācijas iespējas.

Kad tikšanās varētu notikt?

Pagaidām nezinām datumu.

Vai tas būtu šogad?

Kāpēc nē? Mēs esam gatavi sarunām.

Vai esat ieinteresēti Latvijas telekomunikāciju biznesā?

Mēs esam uzticīgi mūsu klātbūtnei Latvijas telekomunikāciju tirgū.

Daudz latviešu novērojuši, ka Lietuvā mobilie sakari ir lētāki. Kāpēc?

Katram tirgum ir savas īpašības, un cenu līmeņus nosaka liels skaits dažādu faktoru. Tas apgrūtina salīdzināšanu starp dažādām valstīm.

Kā jūs vērtējat, kādā līmenī patlaban ir Latvijas telekomunikāciju tirgus, ja salīdzinām to ar citu Eiropas valstu tirgiem? Cik tālu mēs esam no Zviedrijas telekomunikāciju tirgus?

Nav vienas vienkāršas formulas, lai to novērtētu. Viens iespējamais rādītājs varētu būt viedtālruņu izplatība, kur Zviedrija šobrīd ir 12-18 mēnešus pirms Latvijas. Nav īsti lielu atšķirību.

Latvijas Telekomunikāciju asociācijas vadītājs Lelis izteicies, ka skandāls ap TeliaSonera saistībā ar iespējamu kukuļdošanu, lai iegūtu mobilo sakaru operatora licenci Uzbekistānā, varētu mainīt LMT un Lattelecom privatizācijas gaitu. Vai tam piekrītat? Kāpēc?

Nē, mēs neticam, ka tā var notikt.

Juristu firma Mannheimer Swartling pārskatīja mūsu investīcijas Uzbekistānā un neatrada pamatojumu apgalvojumiem, ka TeliaSonera bijusi iesaistīta kukuļošanā. Kompānija skaidri norādījusi, ka ieguldījumi nebija jāveic tādā veidā, kā tas tika izdarīts.

Cik liela ir skandāla ietekme uz TeliaSonera akciju vērtību?

Mēs nesaskatām nekādu negatīvu ietekmi uz akciju vērtību.

Kā redzat skandāla attīstību un atrisinājumu?

Turpinās pirmstiesas izmeklēšana. Kamēr tā nav pabeigta, nav daudz ko teikt, izņemot to, ka mēs sadarbojamies ar izmeklēšanu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu