ERAB: Krievijas pārtikas embargo visvairāk kaitēs Baltijas valstīm, Polijai, Ungārijai (31)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas noteiktais pārtikas produktu importa embargo visvairāk kaitēs Baltijas valstu, Norvēģijas, Polijas un Ungārijas ekonomikai, brīdinājusi Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

«Importa aizlieguma negatīvais efekts var būt ierobežots un uz laiku attiecībā uz lielāko daļu valstu, pret ko ir noteiktas Krievijas atbildes sankcijas,» teikts ERAB ziņojumā.

Krievijas sankciju visvairāk skartās var būt Lietuvas, Igaunijas, Latvijas, Norvēģijas, Polijas un Ungārijas ekonomikas, jo eksports uz Krieviju veido salīdzinoši ievērojamu to iekšzemes kopprodukta (IKP) daļu. Lietuvai tie ir 2,7%, Igaunijai - 0,36%, Latvijai - 0,34%, Norvēģijai un Polijai - 0,2% no IKP.

«Ja [produktu importa] aizliegums turpināsies, tas var paaugstināt pasaules cenas sankciju skartajiem produktiem,» norādīts ERAB ziņojumā.

Jūlijā lauksaimniecības produktu, izņemots gaļas, cenas pasaulē samazinājās. Šis virziens var izmainīties, jo lauksaimniecības sankcijas jau ir skārušas starptautiskās tirdzniecības kanālus, uzsvērts ziņojumā.

ERAB brīdina, ka

atbildes sankcijas var negatīvi skart arī pašu Krieviju.

Pārtikas produktu importa aizliegums var palielināt inflāciju par diviem procentpunktiem salīdzinājumā ar gada inflāciju 7,5% līmenī, kāda Krievijā bija jūlijā.

«Sankciju ietekme uz Krievijas IKP kopumā būs negatīva. Kaut kāda veida pozitīvs sākotnējais efekts var būt, īstermiņā palielinot pārtikas produktu ražošanu iekšējam tirgum,» uzsvērts ERAB ziņojumā.

Jau ziņots, ka Krievijas valdība 7.augustā nolēma uz vienu gadu noteikt pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības valstīm, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas, reaģējot uz to, ka šīs valstis ir noteikušas ekonomiskas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Embargo pakļauto produktu sarakstā ir liellopu gaļa, cūkgaļa, putnu gaļa, desas un citi gaļas produkti, zivis, vēžveidīgie un moluski, piens un piena produkti, piena produktu izstrādājumi uz augu tauku bāzes, dārzeņi, augļi un rieksti.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu