Jaunie loģistikas speciālisti meklē darbu ārpus Latvijas (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielākā daļa loģistikas specialitātes absolventu darbu savā specialitātē meklē ārpus Latvijas, norāda uzņēmumā «Gefco Baltic». Galveno iemeslu - ātras peļņas gūšanu - papildinājusi motivācija pēc nodrošinātas karjeras izaugsmes.

«Gefco Baltic» direktors Martins Keršis norāda, ka, lai arī Latvijas augstskolas paredz, ka profesionālā grāda studentiem ir jāiziet vismaz sešu mēnešu obligātā prakse, studenti ir vienisprātis, ka tas nav pietiekošs laiks, lai pilnvērtīgi sagatavotos darbam nozarē.

Lai atbalstītu jauno loģistikas speciālistu karjeras centienus starptautiskā vidē, «Gefco Baltic» jau vairākus gadus sadarbojas ar lielākajām Latvijas augstskolām - Rīgas Tehnisko universitāti un Transporta un sakaru institūtu. Četru gadu laikā uzņēmumā praksi ir izgājuši 19 studenti, no kuriem astoņi pašlaik turpina karjeru kā algoti darbinieki.

Šogad uzņēmums ir sācis jaunu programmu - «Stažieru programmu», kurā studenti tiek pieņemti praksē, bet faktiski tiek noslēgts beztermiņa darba līgums, un stažieris saņem darba algu. Tas nozīmē, ka uzņēmums praktikantam palīdz kļūt par speciālistu, kurš ir guvis pieredzi vairākos departamentos un var veiksmīgi konkurēt starptautiskā darba tirgū.

Kā liecina Eiropas Savienības Izglītības programmas departamenta dati, līdz ar šauro profesionālās prakses piedāvājumu Latvijā liels skaits jauniešu laiku un enerģiju velta, piesakoties «Erasmus» praksei ārpus valsts robežām, jo arī šīs programmas prakses periods tiek ieskaitīts Latvijas studiju programmā. Piemēram, 2012./2013.akadēmiskajā gadā Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas «Erasmus» apakšprogrammas gaitā praksē uz programmas dalībvalstīm ir devušies 750 studenti no Latvijas augstākās izglītības iestādēm. Izbraucošo studentu populārākās prakses jomas 2012./2013.mācību gadā bija bizness un administrācija, veselības aprūpe un sociālās zinātnes.

Eiropas Savienības Izglītības programmas departamenta Augstākās izglītības projektu nodaļas vadītāja Dārta Darbiņa uzsver: «Motivācija šādam solim - labs ieraksts CV, iespēja strādāt starptautiskā vidē, saņemot stipendiju, iespēja uzlabot svešvalodu zināšanas un atgriezties Latvijā motivētākam, pārliecinātākam un neatkarīgākam. Apsverot šīs priekšrocības, doties praksē ārpus valsts jaunieši uzskata par lielu priekšrocību savai turpmākajai karjerai.»

«Gefco», darbojoties piecos biznesa virzienos - sauszemes, aizjūras, noliktavu un otrreizējās pārstrādes pakošanas, nokomplektēto transportlīdzekļu loģistikas un muitas un nodokļu pārstāvībā, - sniedz globālus inovatīvus risinājumus gan iekšzemes un starptautiskajā loģistikā, gan importa un eksporta loģistikā. Ar pārstāvniecību 150 valstīs, apgrozījumu 2013.gadā četru miljardu eiro apmērā un 11 500 darbiniekiem «Gefco» ierindojas starp Eiropas top 10 loģistikas grupām. Ar vairāk nekā 350 uzņēmuma pārstāvniecībām visā pasaulē «Gefco» turpina izvērst darbību Centrālāzijā, Centrālajā un Austrumeiropā, Vidējos Austrumos, Austrumāzijā un Dienvidamerikā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu