Vai mikrouzņēmumu ideja ir izgāzusies? (112)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Mikrouzņēmumu atbalsta programma ir labākā pēdējo piecu gadu ideja Latvijas biznesa vidē, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Viņam žēl, ka Labklājības ministrija, kas izstrādājusi ziņojumu par šo jomu, grib sabendēt koncepciju par mikrouzņēmumu nodokli.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio apgalvoja, ka mikrouzņēmumu ideja nav izgāzusies. Pērn tā atzīta par labāko biznesa vides politikas ideju visā Eiropas Savienībā.

Tieši pretēji - varot apgalvot, ka mikrouzņēmumu programma ir realizējusies labi. Par to liecina arī konkrēti skaitļi, piemēram, līdz ar mikrouzņēmumu programmas īstenošanu samazinājies bezdarbs un ēnu ekonomika.

Mikrouzņēmumos ir daudz mazāka motivācija nemaksāt nodokļus.

Līdz ar mikrouzņēmumu programmas īstenošanu darbu atrada daudz cilvēku, kas citādā veidā nevarēja atrast legālu nodarbošanos. Daudzi radīja darba vietas paši sev.

Tas, Endziņa ieskatā, ir daudz labāk arī valstij, jo arvien mazāk kļūst pabalstu prasītāju. Ja nebūtu mikrouzņēmumu, daudzi stāvētu pabalstu prasītāju rindās.

Mikrouzņēmumi daudziem palīdz tikt pašiem ar sevi galā.

Viņš uzskata, ka Labklājības ministrijas ziņojums nav pamatots skaitļos. Piemēram, ministrija norāda, ka mikrouzņēmumi kropļo konkurenci. Endziņš uzskata, ka Labklājības ministrijai vispār nav sakara ar uzņēmumu konkurenci. Ministrijā pat nav departamenta, kas to pētītu.

Ja to būtu izpētījusi Ekonomikas ministrija, to varētu uzskatīt par nopietnu analīzi. Bet Labklājības ministrijas secinājumi par uzņēmumu konkurenci ir vērtējami tikpat nopietni kā Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītāja izteikumi par baleta niansēm.

Labklājības ministrija norāda uz zemo aizsardzību

Tikmēr Labklājības ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju ir sagatavojusi valdībai ziņojumu, kurā kārtējo reizi norāda uz mikrouzņēmumu darbinieku, pašnodarbināto un patentmaksas maksātāju zemo aizsardzību dažādu sociālo risku iestāšanās gadījumā.

Ziņojumu plānots izskatīt šodienas valdības sēdē.

Līdzīgu dokumentu ministrija prezentēja valdībai pirms gada. Šajā laikā ir veiktas vairākas izmaiņas situācijas uzlabošanai, tomēr minēto

darbinieku valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas joprojām tiek vērtētas kā zemas.

Turklāt Labklājības ministrija brīdina, ka šādas tendences turpināšanās var atstāt negatīvu ietekmi uz sociālo budžetu ilgtermiņā.

Komentāri (112)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu