«Zemnieku saeima»: Gada satricinājums - Krievijas embargo

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Aizejošā gada lielākais satricinājums lauksaimniecībā bija Krievijas embargo radītās negatīvās sekas, kas vienlaikus radījušas arī pozitīvu ietekmi, sekmējot kampaņu «Latvijas labums», kura tika izveidota, lai popularizētu vietējo produkciju, informēja biedrības «Zemnieku saeima» pārstāve Līva Liepniece.

Krievijas embargo ietekmē vairāk nekā piecu mēnešu laikā piena iepirkuma cena samazinājās par 25%. Tāpat krita dārzeņu cenas, piemēram, burkāniem - par 45%, kartupeļiem - par 38%, kāpostiem - par 24%, kā iznākumā nozare patlaban balansē uz izdzīvošanas robežas.

Vienlaikus gada satricinājums ir radījis arī gada pozitīvāko kustību, jo Latvijas lauksaimnieku ražotie produkti, pateicoties ilgtermiņa kampaņai «Latvijas labums», kļuvuši pamanāmāki veikalos. Kampaņa apvieno vairāk nekā 150 partnerus visā Latvijā un nodrošinās Latvijas produktu popularizēšanu arī turpmāk, norāda biedrībā.

Savukārt kā gada neuzticēšanos lauksaimniekiem biedrība definē valdības lēmumu turpmāk marķēt jeb iekrāsot traktoros lieto dīzeļdegvielu. Tā kā jau patlaban noteikti bezakcīzes dīzeļdegvielas limiti, tas ir pietiekams kontroles mehānisms, līdz ar to jauninājums nozīmēs papildu izmaksas gan lauksaimniekiem, gan degvielas tirgotājiem, norāda biedrībā.

«Kā gada aktualitāti izceļam darbu visa gada garumā pie tā, lai zeme tiktu izmantota lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai un nonāktu lauksaimnieku rokās, kuri godprātīgi šo zemi apstrādā. Šo darbu turpināsim virzīt arī jaunajā gadā. Savukārt gada lepnums mums ir biedrības biedra - zemnieku saimniecības «Mežcīruļi» - uzvara konkursā «Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā», tāpat arī saimniecības «Vecsiljāņi» ražotā «Ievas siera» un SIA «Very Berry» produkcija aizvien lielākā popularitāte ārzemēs,» norādīja Liepniece.

Savukārt kā gada lielāko gandarījumu politikā biedrībā nosauc kādreizējās zemkopības ministres Laimdotas Straujumas (V) kļūšanu par Ministru prezidenti un augstā amata saglabāšanu arī jaunajā valdībā.

Tikmēr kā 2015.gada apņemšanos «Zemnieku saeima» definē aktīvu līdzdarbošanos kopējās lauksaimniecības politikas ieviešanā jaunajā plānošanas periodā, gan skaidrojot jaunās prasības un iespējas biedriem un atbalstot tos, gan nākot ar saviem priekšlikumiem politikas veidošanai Latvijā un Eiropā.

«Zemnieku saeima» dibināta 1999.gadā un apvieno apmēram 900 saimniecības, kas kopumā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība 54%, piena lopkopība - 38%, citas nozares - 8%) un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu