Pēc dažām stundām Lietuvā ieviesīs eiro. Kā tas ietekmēs mūs?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jau pēc dažām stundām - 2015.gada 1.janvārī - mūsu kaimiņvalstī Lietuvā ieviesīs Eiropas vienoto valūtu eiro. Tāpēc portāls TVNET jautāja Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas direktorei Patrīcijai Krauklei, kā tas varētu ietekmēt mūsu uzņēmējus.

Kraukle izteica viedokli, ka eiro ieviešana Lietuvā kopumā vērtējama pozitīvi. Uzņēmējiem būs vieglāk, ērtāk un lētāk sadarboties ar lietuviešu uzņēmējiem.

Piemēram, viņa pati līdz šim, braucot uz Lietuvu, norēķiniem izmantoja maksājumu kartes, lai nebūtu sarežģījumi ar naudas maiņu. Savukārt līdz ar eiro ieviešanu arī kaimiņvalstī norēķini būs ērtāki un tajos varēs vieglāk izmantot skaidru naudu. Uz Lietuvu aizbraukušajiem latviešiem vairs nevajadzēs tik ļoti iespringt, rēķinot, kura prece ir lētāka un kura - dārgāka.

Kopumā eiro ieviešana Lietuvā atvieglos Latvijas uzņēmēju dzīvi.

Kraukle gan pieļāva, ka līdz ar eiro ieviešanu Lietuvā nedaudz sadārdzināsies preču un pakalpojumu cenas, kā tas iepriekš notika arī Latvijā un Igaunijā.

Savukārt Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis TVNET norādīja, ka eiro ieviešana Lietuvā noteikti pozitīvi ietekmēs arī Latvijas ekonomisko situāciju.

Lietuva ir Latvijas lielākais eksporta noieta tirgus, un

vienotās valūtas ieviešana samazinās uzņēmēju izmaksas, kā arī veicinās turpmāku sadarbības attīstību ar Lietuvu.

Papildus tam tagad visas trīs Baltijas valstis būs ieviesušas eiro, tādējādi veidojot vienotu tirgu Baltijā, kas, pēc iedzīvotāju skaita, ir lielāks par Somiju.

Tas padara Baltijas reģionu pievilcīgāku ārvalstu investoriem. Tagad Eirogrupas ietvaros visām trijām Baltijas valstīm būs iespēja kopīgi veidot Eirozonas nākotni.

TVNET jau ziņojis, ka Lietuvā eiro ieviesīs 2015.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu