Iedzīvotāji par galveno ieguvumu no eiro uzskata lielākas ērtības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Latvijas iedzīvotāji par galveno ieguvumu no eiro ieviešanas uzskata lielākas ērtības, proti, ka nav jāuztur vairāki konti, nav jāmaina valūta ceļojot, kā arī nav jāpārrēķina cenas, pavēstīja «DNB bankas» sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa, atsaucoties uz jaunākā «DNB Latvijas barometra» pētījuma datiem.

Aptaujā, atbildot uz jautājumu, kādi ir lielākie ieguvumi no eiro ieviešanas, 45% latviešu un 36% cittautiešu atzīmējuši, ka tās ir lielākas ērtības.

Lapsa informēja, ka atbilstoši aptaujas datiem latvieši biežāk nekā cittautieši kā būtiskus ieguvumus no eiro ieviešanas Latvijā atzīmējuši arī ciešāku iekļaušanos Eiropas Savienībā, kā arī to, ka nav jāmaksā par latu konvertāciju uz eiro ceļojot, iepērkoties, veicot darījumus ar citām eiro zonas valstīm.

Savukārt, minot būtiskākos zaudējumus, ko Latvijai rada vai tuvākajā nākotnē varētu radīt eiro ieviešana, latvieši biežāk nekā cittautieši kā galveno zaudējumu norādījuši nacionālās valūtas kā daļas no valstiskās identitātes zaudēšanu. Tajā pašā laikā cittautieši biežāk nekā latvieši atzīmējuši, ka mazinās valsts faktiskā neatkarība (mazākas iespējas Latvijai pašai noteikt un kontrolēt ekonomisko un finanšu politiku), pieaug inflācija un papildu riskus rada iespējamība, ka eiro zona varētu sabrukt vai transformēties, norādīja Lapsa.

Tāpat viņa informēja, ka latvieši retāk nekā cittautieši nesaskata būtiskus ieguvumus no eiro. Pēc pētījuma datiem, būtiskus ieguvumus no eiro ieviešanas nesaskata 30% latviešu, kamēr starp cittautiešiem būtiskus ieguvumus no eiro ieviešanas nesaskata 39%.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvija 2014.gada 1.janvārī ieviesa eiro.

«DNB Latvijas barometrs» ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu