Bičevskis: kreditēšanas apjomu samazināšanās var kaitēt ekonomikai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Tendence samazināties kreditēšanas apjomiem var kaitēt turpmākai Latvijas ekonomikas izaugsmei, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» teica Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

«[Kreditēšanas ziņā] nekas nav mainījies pēdējo 12 un 24 mēnešu laikā. Mums ir ekonomikā izaugsme, kurai būtu jābūt līdzvērtīgai kreditēšanai, bet joprojām ir tendence, ka kreditēšanas apjomi pret ekonomiku samazinās. tas nozīmē, ka uz nākotni raugoties, šīs aktivitātes samazināšanās ietekmēs arī ekonomikas izaugsmes tempus,» norādīja asociācijas vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka tādēļ ir nepieciešams ieviest izvēles iespējas «nolikto atslēgu principam» un nedrīkst pieņemt politiskus lēmumus, kas bremzē kreditēšanas tirgu.

Bičevskis arī uzsvēra, ka bankas plāno izstrādāt sociālo hartu. «Tie būs jauni bankas iekšējie ētikas noteikumi, banku vienošanās, kas ir atbildīga un ētiska kreditēšana no patērētāju tiesību aizsardzības viedokļa,» teica Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma otrdien pavēstīja, ka koalīcijas partijas atbalsta noliktā atslēgu principa ieviešanu kā izvēles iespēju, taču sagaida arī pretimnākšanu no bankām, lai tās palīdzētu iedzīvotājiem tikt galā ar pašreizējām saistībām.

Latvijas Komercbanku asociācijas un Latvijas Bankas vadība 2.februārī koalīcijas partijām prezentēja priekšlikumus likuma grozījumiem ar mērķi atjaunot kreditēšanu Latvijā. Priekšlikumus izvērtēs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sadarbībā ar Ekonomikas, Tieslietu un Finanšu ministriju.

Tāpat vēstīts, ka Saeima pērn septembra beigās, lemjot par grozījumiem Maksātnespējas likumā, tajā atstāja normu par nolikto atslēgu principu. Šobrīd Maksātnespējas likuma grozījumu spēkā stāšanās atlikta līdz martam, tostarp atlikta arī nolikto atslēgu principa ieviešana, taču atsevišķas bankas vēl pirms nolikto atslēgu principa ieviešanas jau pagājušā gada nogalē palielināja pirmās iemaksas apmērus mājokļa kredītiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu