Eksperti: Digitālā drošība ir viena no svarīgākajām biznesa prioritātēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kiberuzbrukumu draudi, tostarp datu drošība ir viens no būtiskākajiem biznesa riskiem Latvijā, tā BiSMART rīkotajā meistarklasē «Drošība – modes lieta vai biznesa vitālais jautājums» pastāstīja pasākuma organizatora «Big event» vadītāja Solvita Ķieģele.

«PricewaterhouseCoopers» (PwC) pērn veiktajā vispasaules uzņēmumu vadītāju aptaujā Latvijas lielo uzņēmumu vadītāji datu drošību un kiberuzbrukumus (71% aptaujāto) atzinuši par būtiskāku biznesa risku nekā iespējamu korupciju un kukuļdošanu (62% aptaujāto).

«Digitālajai drošībai ir jābūt uzņēmuma prioritātei, jo kiberuzbrukumu dēļ bizness var zaudēt klientus, zīmols – vērtību, uzņēmuma vadītājiem jāatvadās no amatiem, bet vienkārši cilvēki zaudē naudu un privātumu,» meistarklasē uzsvēra «Microsoft Latvia» pārstāvis Aigars Mačiņš.

Pēc «Microsoft» apkopotās informācijas Latvijā pērnā gada novembrī un decembrī vislielāko apdraudējumu - 82 366 gadījumos - radījuši «Bladabindi» un «Jenxcus» saimes vīrusi, kuru mērķis ir nozagt lietotāja identitāti un piekļūt finanšu līdzekļiem. Tāpat fiksētas 45 712 ar datortārpu «Conficker» inficētas ierīces.

««Conficker» robotdatoru tīkla «galva» tika iznīcināta pirms četriem gadiem. Ja Latvijā vēl ir sastopami tik daudz ar šo ļaunatūru inficēti datori, tad tas kaut ko liecina par mūsu investīcijām datordrošībā,» atzina Mačiņš.

Latvijā datorlietotāji patiešām saskaras ar lielāko daļu populārāko globālo kibernoziedzības kampaņu, meistarklasē uzsvēra Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) vadītāja vietnieks Varis Teivāns. Pēc CERT.LV vērtējuma, par 2014.gada bīstamāko vīrusu var uzskatīt izspiedējvīrusu «CTB Locker», kas šifrē lietotāja datus, apmaiņā pret šifra atslēgu pieprasot izpirkuma maksu.

«CERT.LV mēnesī reģistrē apmēram 250 – 300 augstas prioritātes un apmēram 50 – 60 tūkstošus zemas prioritātes incidentu. Latvijā ik mēnesi tiek kompromitētas 70 - 100 interneta vietnes,» sacīja Teivāns.

Eksperti atzīst, ka uzņēmumos bieži vien netiek pievērsta pienācīga uzmanība digitālajai aizsardzībai. Drošības incidentus ļoti bieži izraisa paši darbinieki, kas laikus nepamana vai neprot pamanīt ārējos apdraudējumus.

Tā PwC veiktās kiberdrošības simulācijas liecina, ka aptuveni 90% organizāciju pat nepamana, ka kāds ir ieguvis neautorizētu pieeju to IT sistēmām un pārsūtījis sensitīvus datus ārpus organizācijas iekšējā tīkla, savukārt darbinieki nespēj atpazīt uzbrukumu, kā dēļ viņi tiek novirzīti uz viltus interneta vietnēm un atver e-pastus, kas izmāna paroles un citus pieejas kodus.

Tādēļ uzņēmējiem ir svarīgi apzināties un mazināt jebkurus digitālos riskus, aizsargājot biznesam būtiskus datus un finanses, veidojot drošu paroļu un pieejas kodu sistēmu, kā arī regulāri auditējot biznesa procesus un izglītojot darbiniekus.

Šāgada pirmā «BiSMART» meistarklase «Drošība – modes lieta vai vitālais biznesa jautājums» pulcēja vairāk nekā 100 interesentu – gan uzņēmumu vadītājus, gan IT nozares pārstāvjus.

«BiSMART» kā kustība, kuru iniciēja «Telia Latvia», aizsākās 2014.gadā ar Biznesa Tehnoloģiju forumu, taču tagad tā ir pārtapusi par vērienīgu platformu, kur tiekas bizness, idejas un viedās tehnoloģijas. Vairāk par «BiSMART aktivitātēm var uzzināt www.bismart.lv .

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu