«Expo 2015» gatava tiesāties ar Ekonomikas ministriju par nenomaksātiem rēķiniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ekonomikas ministrija (EM) vairāk nekā piecus mēnešus nav norēķinājusies ar komandītsabiedrību «Expo 2015» par padarītajiem darbiem Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē «World Expo», kas tiks atklāta 1.maijā Milānā, bet kurā Latvija nepiedalīsies, informēja «Expo 2015» komunikācijas vadītāja Dagnija Lejiņa.

Viņa skaidroja, ka EM nav norēķinājusies par darbiem, kas padarīti līdz šā gada 11.martam - datumam, kad ministrija paziņoja par līguma laušanu.

Nesamaksātā summa pārsniedz 185 000 eiro.

Lielākā daļa izmaksu saistītas ar jau paveiktajiem un ministrijas apstiprinātajiem producēšanas un projektēšanas darbiem, tostarp nav samaksāts radošajai komandai - mākslinieciskajam vadītājam, tēlniekam, arhitektiem un citiem, kopumā 23 cilvēkiem.

Komandītsabiedrības pārstāvis Ģirts Majors pauda, ka EM vadības rīcība skaidri norāda uz nevēlēšanos projektu noslēgt normālā ceļā. «Esam iesnieguši visus dokumentus, lai izpildītu līgumsaistības. Esam vairākkārt aicinājuši tikties, bet tas ignorēts. Kamēr 1.maijā Milānā svinīgi tiek atklāta pasaulē lielākā izstāde «Expo», tikmēr Latvijas valsts vēl nav norēķinājusies par savām saistībām pirms tam apstiprinātajiem sagatavošanās darbiem,» uzsvēra Majors.

Tāpat EM esot pieprasījusi izmaksāt AS «SEB banka» garantiju 27 000 eiro apmērā, ko komandītsabiedrībai «Expo 2015» bija obligāti jāiemaksā līguma slēgšanas brīdī, pēc uzvaras konkursā. Garantija pieprasīta, pamatojoties uz to, ka nav izpildīts līguma pamatmērķis - Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē «Expo» Milānā.

«Šie EM mēģinājumi atteikties no savas atbildības situāciju padara vēl absurdāku un diemžēl rada pamatu tiesvedības sākšanai, lai mēs savus līdzekļus atgūtu. Tas ir skaidrs brīdinājums ikvienam privātajam uzņēmējam par to, cik riskanta, nevienlīdzīga un neprognozējama var būt sadarbība ar valsti,» uzskata Majors.

EM pārstāve Evita Urpena skaidroja, ka

ministrija nav parakstījusi pieņemšanas-nodošanas aktu ar komandītsabiedrību «Expo 2015», kas apliecinātu abu pušu vienošanos par līgumā ietverto darbu izpildi,

līdz ar to ministrija nevar piekrist komandītsabiedrības paustajiem apgalvojumiem.

EM ar komandītsabiedrību ir noslēgusi divus līgumus. Pirmais ir tā sauktais projektēšanas līgums jeb par objekta «Latvijas ekspozīcija izstādē «Expo Milano 2015», Milānā, Itālijā» tehniskā projekta izstrādi un saskaņošanu, autoruzraudzību un konsultāciju sniegšanu, kura kopējā līgumcena ir 226 663 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Otrs ir tā sauktais producēšanas līgums jeb par Latvijas ekspozīcijas idejiskās ieceres - saturiskā redzējuma - māksliniecisko un organizatorisko realizēšanu, kā arī uzraudzību, tā kopējā līgumcena ir 2 541 249 eiro bez PVN.

Pēc tam, kad Ministru kabinets šā gada 27.janvāra sēdē nolēma pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē «Expo Milano 2015», EM nosūtīja vēstuli komandītsabiedrībai par līguma saistību izpildes izbeigšanu. Abi līgumi ar «Expo 2015» tika izbeigti šā gada 11.martā.

«Abos līgumos ir iekļauts punkts, kas paredz - ja pasūtītājs nolēmis vienpusēji pārtraukt līguma darbību, pasūtītājs veic samaksu tikai par to izpildīto darbu un pakalpojumu daļu, kas paveikta līguma izbeigšanas brīdī. Par šo darbu un pakalpojumu daļu puses sagatavo un paraksta atsevišķu nodošanas-pieņemšanas aktu,» skaidroja Urpena.

Ņemot vērā iepriekš norādīto, ministrija lūdza komandītsabiedrību iesniegt atsevišķus nodošanas-pieņemšanas aktus par visu līgumu darbības periodu, aktam pievienojot dokumentus, kuri apliecina visu faktiski veikto darbu veikšanu un pakalpojumu sniegšanu. Šie

akti tika saņemti, novērtēti un noraidīti kā tādi, kuros nav atspoguļota patiesa veikto darbu vērtība un patiesi veiktie darbi.

Ministrija līdz šā gada 1.maijam iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā pārskatu par «Expo Milano 2015» projektam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu. Plānots, ka valdība ar to iepazīsies kādā no tuvākajām Ministru kabineta sēdēm. «Pārskats tiks skatīts valdības sēdes atklātajā daļā, līdz ar to ar ministrijas secinājumiem varēs iepazīties jebkurš interesents,» piebilda EM pārstāve.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrijas (EM) un komandītsabiedrības «Expo 2015» iepriekš parakstītos līgumus par darbiem, kas saistīti ar gatavošanos starptautiskajai izstādei «World Expo 2015», vērtēs piesaistīti eksperti, šā gada februārī sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Reizniece-Ozola atzina, ka atsevišķi parakstīti līgumi rada šaubas, bet, lai tos pilnvērtīgi izvērtētu, EM piesaistīs neatkarīgus ekspertus, kas varētu sniegt atzinumu par līdzekļu lietderīgu izlietojumu.

Jau ziņots, ka valdība šā gada sākumā lēma, ka Latvija šogad nepiedalīsies starptautiskajā izstādē «World Expo 2015», kas norisināsies Itālijas pilsētā Milānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu