Asociācija: kokapstrādes uzņēmumiem nevajadzētu orientēties tikai uz Krieviju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Kokapstrādes jomā strādājošajiem nevajadzētu orientēties tikai uz Krievijas tirgu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja asociācijas «Latvijas Mēbeles» izpilddirektors Andris Plezers.

«Jau 25 gadus, kopš strādāju šajā asociācijā, esmu uzskatījis, ka Krievijas tirgus nevar būt pamattirgus. Krievijas tirgus ir liels un plašs, ar krieviem tirgoties vajag, nauda ienāk laba, bet

nedrīkst orientēties tikai uz šo tirgu, jo tajā situācija mainās ļoti bieži.

Krievijas tirgus jātur kā rezerves variants,» norādīja Plezers, piebilstot, ka savukārt Rietumu tirgus ir stabils.

Pēc viņa teiktā, vēl 90.gados bija uzņēmumi, kas orientējās uz Krievijas tirgu un paziņoja, ka Latvijā kokus nepirks, jo tie ir dārgi. «Piemēram, bija uzņēmums «Ventspils koks», kurš pēc privatizācijas pārtapa par «Veko West«. Plātņu ražošana notika «Ventspils koks», bet «Veko West» bija zāģētava, turklāt viena no modernākajām tajā laikā. «Veko West» vadība bija pārliecināta, ka pēc līguma noslēgšanas ar Krieviju vedīs viņiem lētos kokus. Gaidīja vienu mēnesi, gaidīja otru, tad uzņēmuma darbība apstājās, un tas bankrotēja,» klāstīja asociācijas izpilddirektors.

Tostarp Plezers minēja, ka tiešā veidā Latvijas kokapstrādes kompānijas situācija Krievijā nav ietekmējusi, bet ievērojamais rubļa kritums ietekmējis daudzu uzņēmumu finansiālo situāciju, un tie daudz piesardzīgāk nekā līdz šim skatās uz attīstības plāniem. «Ir labi strādāt ar stabilām valstīm, kur ir normāla inflācija, stabili valūtas kursi, kur ir stabili pircēji un stabils noiets. Arī mums jābūt tādiem pašiem, nedrīkst piekrāpt otru pusi, jānodrošina garantētā kvalitāte, piegādei jābūt noteiktā laikā, kā arī noteiktā laikā jāsamaksā par materiāliem. Uzņēmumam ir vajadzīga kā likumdošanas, tā pircēja, kuram piegādā preci, tā piegādātāja, kas tev piegādā materiālus, stabilitāte. Nevar iepirkt visu to lētāko, lai gan vizuāli tas varbūt izskatās labi,» sacīja Plezers.

Asociācija «Latvijas Mēbeles» apvieno 20 biedru. Tās lielākie uzņēmumi ir «Valmieras mēbeles», «Daiļrade koks» un «Pinus GB».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu