LDDK: Latvijas reitingi «Doing Business» norāda uz vāji sabalansētu uzņēmējdarbības vidi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas reitingi trešdien publiskotajā Pasaules Bankas (PB) un Starptautiskās Finanšu korporācijas (IFC) jaunākajā pētījumā «Doing Business 2016» norāda uz vāji sabalansētu uzņēmējdarbības vidi, sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Viņa pauda, ka pasaulē tiek veidoti vairāki reitingi, kas sniedz skatījumu uz konkrētu valstu uzņēmējdarbības vides stiprajām un vājajām pusēm. ««Doing Business» sniedz investoriem, uzņēmējiem un politikas veidotājiem informāciju par konkrētu, ar uzņēmējdarbības sākšanu un veikšanu saistītu procedūru sarežģītību vai vienkāršību. Aplūkojot dažādus reitinga mērījumus, jāsecina, ka

Latvijas reitingi šogad variē no 19. līdz pat 65.vietai, kas norāda uz vāji sabalansētu uzņēmējdarbības vidi kopumā.

Zemāko vērtējumu Latvija saņem kritērijā par elektroenerģijas pieslēgumu ierīkošanu, kas ir būtisks infrastruktūras posms - īpaši svarīgs ražojošajiem uzņēmumiem un investoriem, kuri gatavi tādus veidot,» skaidroja Meņģelsone.

Pēc viņas teiktā, raugoties no investoru viedokļa, kuri nereti Baltijas valstis vērtē salīdzinājumā, Latvija zaudē kaimiņiem, un argumentu, kādēļ Igaunijas vai Lietuvas vietā izvēlēties Latviju par investīciju galamērķi, trūkst.

Tostarp LDDK ģenerāldirektore atzīmēja, ka «Doing Business» tiek veidots, ņemot vērā konkrētu procedūru izmaksas, laika patēriņu to kārtošanai un citus aspektus. «Tajā netiek vērtētas nākotnes prognozes vai īstenotās politikas iespējamā ietekme. Tomēr

šī brīža nodokļu politikas virzība Latvijā liek domāt, ka situācija nākamgad atkal pasliktināsies,

- ja vien politiķi neatgriezīsies pie pragmatiskām sarunām. Nepārdomātas nodokļu politikas negatīvā ietekme uz Latvijas konkurētspēju starptautiskā mērogā jau ir redzama cita reitinga – Globālās konkurētspējas indeksa – rādītājos, kur Latvijas pozīcija šogad jau ir pazeminājusies par divām vietām,» klāstīja Meņģelsone.

Jau ziņots, ka

Latvija pašlaik ir uzņēmējdarbībai 22.labvēlīgākā valsts pasaulē, kas ir par vienu pozīciju augstāk nekā pirms gada.

Par to liecina trešdien publiskotais Pasaules Bankas (PB) un Starptautiskās Finanšu korporācijas (IFC) jaunākais pētījums «Doing Business 2016» («Nodarbošanās ar biznesu 2016»), kurā izvērtēta uzņēmējdarbības vide 189 pasaules valstīs un teritorijās.

Tas bija sliktākais sniegums Baltijas valstu vidū. Lietuva, kas pērn tika ierindota 24.vietā, šogad reitingā ieņem 20.vietu, bet Igaunija ir pakāpusies par vienu pozīciju un šogad reitingā ir ierindota 16.vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu