«L.V.Mežs»: Latvijā jābūvē celulozes rūpnīca pievienotās vērtības produktu radīšanai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijā būtu jābūvē celulozes rūpnīca, lai attīstītu pievienotās vērtības produktu ražošanu, uzskata mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «L.V.Mežs» valdes priekšsēdētājs Modris Kalvāns.

«Mēs vēl joprojām tirgojam pārsvarā papīrmalku un dēļus un ir ļoti maz uzņēmumu, kas kaut ko pārstrādā tālāk. Tā ir valstiska līmeņa problēma,» atzina Kalvāns, piebilstot, ka

celulozes fabrikas neesamība Latvijā ir liels zaudējums, jo Latvija papīrmalkas tirdzniecībā ir ļoti atkarīga no Skandināvu tirgus.

Viņš arī sacīja, ka Latvijas mežu nozare šobrīd ir vērsta uz apaļkoku tirdzniecību un dēļu pārdošanu, līdz ar to celulozes rūpnīcas izveide ir ļoti svarīga. Kalvāns arī sacīja, ka tehnoloģiskās iekārtas ir attīstījušās tik lielā mērā, ka nav jābažījas par šādas rūpnīcas negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi.

Kalvāns sacīja, ka apaļkoki joprojām pamata eksporta materiāls mežsaimniecības sfērā un, visticamāk, šajā ziņā nekas nemainīsies. «Cilvēki ir saguruši, ļoti daudzas mazās zāģētavas ir atmirušas un reāli nevar konkurēt, piemēram, ar «Ikea», kam pašizmaksa lielā ražošanas apmēra dēļ ir ļoti zema,» sacīja Kalvāns.

2014.gadā «L.V.Mežs» apgrozījums bija 413,4 tūkstoši eiro un zaudējumi 5,9 tūkstoši eiro.

«L.V.Mežs» ir reģistrēts 2013.gada 26.martā un pagājušā gada 1.septembri kooperatīvā ietilpa 43 biedri. «L.V.Mežs» apsaimnieko 1150 hektārus meža zemes un sniedz mežizstrādes pakalpojumus 12 meža kooperatīva biedru, gan citu meža īpašnieku īpašumos, «L.V.Mežs» ir Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas biedrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu