ĀIPL: Uzņēmējdarbības vide Latvijā investorus dara piesardzīgus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Uzņēmējdarbības vide Latvijā investorus dara piesardzīgus, trešdien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» teica Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) izpilddirektors Ģirts Greiškalns, piebilstot, ka Latvijā arvien krītas ārvalstu investoru skaits un apjoms, kam viens no iemesliem ir kritiski vērtējamā maksātnespējas procesu uzraudzīšana.

Kā norādīja Greiškalns, ĀIPL un auditorfirmas «Delloite» pētījums par maksātnespējas procesiem no 2008.gada līdz 2014.gadam Latvijā liecina,

ka maksātnespējas procesi tiek slikti uzraudzīti, tādēļ tie bieži tiek izmantoti ļaunprātīgi.

Ja nekas netiks mainīts, tad šī tendence turpināsies, sacīja ĀIPL pārstāvis.

Ārvalstu investoru pārstāvis uzsvēra, ka spēkā esošie maksātnespējas procesu regulējošie normatīvie akti ir salīdzinoši labi, bet krietni jāuzlabo to izpildes uzraudzīšana un kontrole.

Viņš atzīmēja, ka par ārvalstu investoru vēlmi ieguldīt Latvijā liecina statistika -

pēdējo divu gadu laikā investoru ieguldījumi uzņēmumu pamatkapitālos samazinās.

Ja 2014.gadā tie bija 120 miljoni, tad pērn vien 85 miljoni eiro.

«Uzņēmējdarbības vide investorus dara piesardzīgus,» teica ĀIPL izpilddirektors.

Greiškalns norādīja, ka

ārvalstu investorus uztrauc galvenokārt trīs lietas - izglītības sistēma un zinātne, tiesu sistēma un demogrāfija.

«Investorus ļoti bažīgus dara kvalificēta darbaspēka pieejamības jautājums,» piebilda Greiškalns.

Viņš arī stāstīja, ka

pozitīvas tendences vērojamas pakalpojumu centru izveidē.

«Uzņēmumi interesējas, taču šķēršļi ir darba spēka pieejamība un A klases biroju telpas. Tas investorus aptur un liek izvēlēties Lietuvu, Poliju vai citas valstis» norādīja ĀIPL izpilddirektors.

ĀIPL ir sabiedriska organizācija, kurā apvienojušies lielākie ārvalstu uzņēmumi Latvijā, kā arī ārvalstu tirdzniecības kameras un Rīgas Ekonomikas augstskola (SSER). ĀIPL biedru uzņēmumi pārstāv 30% jeb 2,2 miljardus eiro no tiešajām ārvalstu investīcijām Latvijas uzņēmumos. ĀIPL aktīvi meklē un iesaka risinājumus, lai sadarbībā ar Latvijas valdību uzlabotu un attīstītu uzņēmējdarbības un investīciju vidi valstī. Risinājumus un priekšlikumus izstrādā darba grupas, kuru sastāvā darbojas investoru uzņēmumu un ārvalstu tirdzniecības kameru pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu