Ašeradens: Ar ES fondiem Latvijā varēs atjaunot vien 6% no visa kopējā dzīvojamo ēku fonda

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu ilgtermiņā Latvijā varēs atjaunot 6% no visa kopējā dzīvojamo ēku fonda Latvijā, sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Ekonomikas ministrijā (EM) informēja, ka atbalsta programma energoefektivitātes paaugstināšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās Latvijas iedzīvotājiem būs pieejama laika periodā no 2016.gada līdz 2023.gadam, tās kopējais finansējums ir 166 470 588 eiro.

Ašeradens atzina, ka jaunā atbalsta programma dzīvojamo ēku siltināšanai nākamajos septiņos gados paredz ievērojamas investīcijas - tas ir būtisks atbalsts kopējā iedzīvotāju labklājības vairošanā.

«Dzīvojamo ēku fonds Latvijā noveco, tādēļ tā renovācija ir būtiska pilsētvides attīstībai un iedzīvotāju mājokļu drošumam.

Vidējais siltumenerģijas ietaupījums vienai mājsaimniecībai gadā lēšams 40% apjomā,

kas pozitīvi ietekmē ģimenes ikmēneša izdevumus par siltumapgādi. Jāatzīst, ka

ar ES struktūrfondu finansējumu ilgtermiņā tomēr spēsim atjaunot tikai nelielu daļu - 6% - no visa kopējā dzīvojamo ēku fonda Latvijā,

tāpēc jau tagad ir jāveido finanšu instrumentu programmas daudzdzīvokļu māju siltināšanai, iesaistot pašvaldības, bankas u.c., kā arī jāizmanto Junkera plāna sniegtās iespējas,» teica ekonomikas ministrs.

Atbalstu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu ēkās sniegs «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum»). Projektu pieņemšanu programmā plānots sākt šā gada jūlijā, taču jau

no 18.aprīļa «Altum» sāks konsultāciju sniegšanu par projektu sagatavošanu.

«Altum» valdes locekle Inese Zīle stāstīja par līdzšinējo pieredzi programmas finansējuma apguvē, norādot, ka saprotama un viegli pieejama informācija ir ārkārtīgi svarīga, lai cilvēki varētu pieņemt lēmumu par ēkas energoefektivitātes uzlabošanu, kā arī sekmīgi to īstenotu. Tāpēc kopīgi ar partneriem tuvākajās nedēļās tiks īstenoti plaši iedzīvotāju informēšanas pasākumi, tai skaitā 13 semināri Latvijas pilsētās.

Uzsākot atbalsta programmas daudzdzīvokļu ēku renovācijai īstenošanu, šodien EM sadarbībā ar «Altum» organizēja konferenci «Atbalsts daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku energoefektivitātes uzlabošanai», kuras laikā tika sniegta informācija par pieejamo atbalstu energoefektivitātes pasākumu īstenošanai daudzdzīvokļu dzīvojamajās ēkās, atbalsta saņemšanas pamata nosacījumiem, apmēru un termiņiem.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvis konferencē informēja par banku nosacījumiem ēku energoefektivitātes pasākumu īstenošanai daudzdzīvokļu ēkās, Latvijas Namu pārvaldnieku un apsaimniekotāju asociācijas vadītājs dalījās pieredzē par iepriekš īstenotajiem energoefektivitātes paaugstināšanas projektiem daudzdzīvokļu ēkās, un Liepājas pilsētas domes pārstāvis iepazīstināja ar pašvaldības iespējām atbalstīt dzīvokļu īpašniekus energoefektivitātes pasākumu īstenošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu