Parlamentārieši vienisprātis, ka jautājums par vienīgo nekustamo īpašumu jārisina nevilcinoties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Jautājums par vienīgā nekustamā īpašuma aplikšanu ar nodokļiem ir jārisina nekavējoties, nevis jāievelk uz gadiem, šodien secināja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti.

Uzklausot iniciatīvas par vienīgā nekustamā īpašuma neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) autorus, deputāti atzina, ka ir nepieciešams arī noskaidrot atbildīgo iestāžu redzējumu par šo jautājumu, kā arī salīdzināt, vai iniciatīvas autoru iesniegtie statistikas dati atbilst reālajai situācijai.

Tomēr deputāti vienlaikus arī atzina, ka būtu jānovērš gadījumi, kad ieguvēji no neaplikšanas ar nodokli patiesībā ir tie, no kuriem vairāk varētu paņemt, piemēram, lielo villu īpašnieki. Tāpat deputāti bija vienisprātis, ka jautājums par nekustamā īpašuma nodokli un īpašuma kadastrālo vērtību būtu jārisina kompleksi.

Deputāts Ainars Latkovskis (V) uzsvēra, ka kopā ar atbildīgajām ministrijām un iestādēm ir jāsaprot, kāds būtu pareizākais ceļš, kā šo jautājumu atrisināt, un lai ģimenes, kurām tas tiešām ir vienīgais īpašums, maksātu mazākus nodokļus.

Savukārt deputāts Andris Siliņš (ZZS) pauda, ka jau patlaban lielai daļai pensionāru ir grūti nomaksāt NĪN un vēl lielākas problēmas radīsies, ja paaugstināsies kadastrālā vērtība. Līdz ar to šī problēma, viņaprāt, neskar tikai ģimenes.

Tikmēr Gunārs Kūtris (NSL) izteica cerību, ka jautājums par vienīgā mājokļa neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli netiks risināts lēnām, tāpēc ir jāprasa, lai gan Tieslietu ministrija, gan Finanšu ministrija (FM) šo jautājumu risinātu pēc iespējas ātrāk.

Sēdes noslēgumā deputāti vienojās, ka uz nākamo sēdi tiks aicinātas atbildīgās ministrijas un iestādes, lai šo jautājumu pārrunātu jau plašākā lokā.

Iniciatīvas iesniedzēja Liāna Hiršsone portālā «Manabalss.lv» norādīja, ka ar šo iniciatīvu ierosina «atcelt NĪN vienīgajam īpašumam - dzīvesvietai, par piemēru ņemot visu ES dalībvalstu pozitīvo pieredzi, proti, NĪN vienīgajam īpašumam nepiemēro vai piemēro 0,1% likmes apmērā no nekustamā īpašuma vērtības».

Iniciatīvas anotācijā teikts, ka, «ņemot vērā pēdējo gadu NĪN straujo kāpumu, kas nu jau ir kļuvis konfiscējošs un reāli sāk apdraudēt mūsu valsts iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli, ierosinu ņemt par piemēru citu ES dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem un atcelt NĪN vienīgajam īpašumam, bet par papildus esošajiem īpašumiem, kas kalpo par ienākuma avotu, piemērot nodokļu likmi secībā no 0,1% līdz 1,5%».

Jau ziņots, ka FM patlaban analizē priekšlikumu par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam un risinājumu jautājumā sola šā gada rudenī. Patlaban FM analizē nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošanas variantu modeļus.

«Izprotot iniciatīvā izteiktā piedāvājuma mērķi - būtiski samazināt NĪN slogu par vienīgo mājokli -, šobrīd tas vēl detalizēti ir jāizpēta. FM uzskata, ka nodokļa slogam ir jābūt samērīgam ar īpašuma vērtību un personas maksātspēju, bet vienlaicīgi ir jānodrošina pašvaldība ar ieņēmumiem, lai nodokļa izmaiņas neapdraudētu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem,» atzina ministrijas pārstāvis.

FM ieskatā, iespējamais risinājums nedrīkst būtiski samazināt pašvaldību ieņēmumus, tam ir jābūt iespējami sabalansētam, bet tajā pat laikā saudzīgam pret sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām, kā arī tam ir jābūt iespējami vienkārši administrējamam un jāsamazina riski, kas var veidoties no atkārtotas kadastrālās vērtības aktualizācijas.

Lai realizētu šo priekšlikumu, likumā par NĪN ir nepieciešams noteikt, ka Latvijas iedzīvotāju vienīgajam īpašumam, kas kalpo par īpašnieka dzīvesvietu, netiek piemērots nekustāmā īpašuma nodoklis, bet, ja ir divi vai vairāki, tad par katru nākamo piemēro NĪN ar nodokļa likmi no 0,1% līdz 0,6%. Savukārt rūpnieciskajiem īpašumiem, tirdzniecības centriem, biroju ēkām u.c. īpašumiem, kas nes peļņu īpašniekam, piemērot nodokļu likmi no 1% līdz 1,5% no kadastrālās vērtības, par piemēru ņemot pielikumā atspoguļoto Eiropas Savienības dalībvalstu pozitīvo pieredzi.

Ieviešot priekšlikumu, tiktu panākts, ka Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu būtu nodrošinātas visiem valsts iedzīvotājiem, ne tikai bagātākajiem, kā to pašreiz nodrošina NĪN likumā iekļautās un iedzīvotājiem ļoti nedraudzīgās 1,5% nodokļa likmes, kā arī gaidāmais kadastra vērtības lēcienveida kāpums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu