Juriste: Ļaunprātīgi maksātnespējas procesi ir kā strukturēts un ilgstošs organizētas noziedzības process

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ļaunprātīgi maksātnespējas procesi ir kā strukturēts un ilgstošs organizētas noziedzības process, šodien diskusijā «Tiesiskums maksātnespējā - veselīgai tautsaimniecībai» pauda uzņēmuma «Deloitte Legal» partnere Ilze Znotiņa.

«Ja nenodrošināsim cīņu ar šādiem noziegumiem, tad te nepaliks neviens ārvalstu investors, kurš būtu gatavs riskēt ar savām investīcijām

- mums būs jāpaļaujas tikai uz saviem spēkiem,» bilda juriste.

Viņa gan uzsvēra, ka

runa nav par to, ka visi procesi ir ļaunprātīgi, bet runa ir par dažiem konkrētiem «grupējumiem».

«Jautājums ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera kungam - vai atzīstat, ka tā ir organizēta noziedzība?» šādi diskusijā jautāja Znotiņa. Ģenerālprokurors izteicās, ka šādus «vispārīgus apgalvojumus viņš nepaudīs». Savukārt Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Pēteris Bauska sacīja, ka attiecībā uz šiem ekonomiskajiem noziegumiem «mēs cīnāmies jau ar sekām».

Kā veiksmīgo piemēru Kalnmeiers minēja «Palink» maksātnespējas lietu, kas pirms vairākiem gadiem izpelnījās ļoti lielu rezonansi. «Tas, ka darbs tiek veikts, ir fakts,» uzsvēra ģenerālprokurors, norādot, ka nevar apgalvot, ka neviena iestāde nestrādā un tās ir «sazvērējušās».

«Resursi ENAP ir nepieciešami - tas nav nekāds noslēpums,» piebilda Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (V). Viņa arī kopumā izteicās, ka patlaban neredz īstermiņa vai ilgtermiņa vīziju attiecībā uz maksātnespējas procesiem.

«Sistēma ir necaurskatāma, izmaiņas ir nemitīgas.

Tiesām, piemēram, visu laiku ir jāpielāgojas arvien jaunām izmaiņām,» komentēja Siliņa, piebilstot, ka pašreizējā sistēma patiešām ir «sadrumstalota». Bez vienota komandas darba mums risinājuma nebūs, rezumēja ministrijas pārstāve.

Savukārt Neils Dženings, kurš bija kādreizējais skaļi izskanējušā uzņēmuma «Peltes īpašumi» valdes loceklis, izteicās, ka tiesiskā sistēma un maksātnespējas joma ir kaila, bet neviens neuzdrošinās to pateikt. «Es esmu vērsies visās iespējamās iestādēs saistībā ar «Peltes īpašumu» maksātnespējas procesu. Bet es negaidīju, ka saskaršos ar tādām grūtībām, pat ar nomelnojošām kampaņām un dzīvības draudiem pret manu advokātu,» norādīja Dženings.

Deputāte Solvita Āboltiņa (V) emocionāli uzsvēra, ka «mums ir visi instrumenti», lai sistēma darbotos, bet tad kāpēc situācija ir tieši tāda, kāda tā vērojama patlaban - vai tiešām pietrūkst politiskās gribas, retoriski jautāja Āboltiņa, izsakoties, ka kuģis ir jāglābj.

«Policija, prokuratūra un tiesas tiešām cīnās ar sekām, bet mums ir jātiek līdz cīņai ar cēloņiem,»

turpināja deputāte.

«Ja valsts pārvaldē nebūs stingru mehānismu un instrumentu, tad risinājuma nebūs,» izteicās tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), atkārtoti uzsverot, ka jāstiprina Maksātnespējas administrācijas loma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu