Eksperts: Ārvalstu investoriem ir svarīgi, lai maksātnespējas procesi būtu caurskatāmi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārvalstu investoriem ir ļoti svarīgi, lai maksātnespējas procesi būtu caurskatāmi un droši, tā šodien diskusijā «Tiesiskums maksātnespējā - veselīgai tautsaimniecībai» sacīja SEB grupas vecākais padomnieks kreditēšanas jautājumos Svens Olavs Matsons.

Viņš diskusijā vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka vairāk nekā 50% maksātnespējas procesu Latvijā saistīti ar mazumtirdzniecības un ražošanas uzņēmumiem, un šādiem uzņēmumiem ir daudz aktīvu. Bieži vien tiek «vilkts» laiks, lai pārdotu šos aktīvus, tādā veidā radot zaudējumus kreditoram. «Kāda ir motivācija administratoram vai uzņēmuma vadītājam pārdod šos aktīvus? Loģiski - lai gūtu peļņu,» izteicās Matsons.

Ārvalstu investoriem ir ļoti svarīgi, lai visi šie procesi būtu caurskatāmi un droši, viņš akcentēja. «Ir skaidrs, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei ir vajadzīgi lielāki resursi, lai būtu iespēja veikt kvalitatīvu ekonomisko noziegumu izmeklēšanu. Ar nenozīmīgu naudas sodu nepietiks, lai sodītu pārkāpējus proporcionāli viņu veiktajam noziegumam,» pauda eksperts.

«Ir acīmredzama un nepārprotama likumā radīto iespēju ļaunprātīga izmantošana tad, kad likums to ļāva,» tā par ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu izmantošanu pauda Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, skaidrojot, ka pirms jaunā Maksātnespējas likuma spēkā stāšanās tie bija ierosināti ļoti lielā daudzumā.

Patlaban tiek novērota katastrofāla uzticības zaudēšana konkrētai profesijai - par administratoriem un maksātnespējas procesu kopumā, bilda Bičevskis.

Maksātnespējas procesā jādod tiesības lemt par administratoriem tieši kreditoriem, par vienu no risinājumiem izteicās Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents. Tāpat viņš minēja, ka būtu jāstiprina Maksātnespējas administrācijas loma, arī maksātnespējas procesa administratoru uzraudzībā, piebilstot, ka administratoru sertifikācija arī būtu jāpārņem atpakaļ valsts rokās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu