«Latvijas mēbeles»: Mēbeļu ražošanā samazinājies ēnu ekonomikas īpatsvars

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pēdējo 20 gadu laikā samazinājies ēnu ekonomikas īpatsvars mēbeļu ražošanas sektorā, pastāstīja asociācijas «Latvijas mēbeles» izpilddirektors Andris Plezers.

«Domāju, ka, salīdzinot ar Latvijas atmodas sākumu, pēdējo 20 gadu laikā «melnais» bizness vismaz mūsu nozarē ir krietni samazinājies un daudzi šie uzņēmumi krīzes laikā bankrotēja,» teica Plezers.

Viņš piebilda, ka asociācijas uzņēmumi, kuri veido 40% no visa mēbeļu tirgus Latvijā, nevar nodarboties ar nelegālo biznesu, jo to darījumi ir caurskatāmi un norēķini par produkciju norit ar banku starpniecību, kā arī ar partneriem juridiskā ceļā slēdzot kontraktus.

Pēc viņa teiktā, ēnu ekonomika varētu būt sastopama starp tiem mēbeļu ražotājiem, kas neietilpst asociācijā un kuru darījumiem ir grūtāk izsekot, piemēram, mazākiem ražotājiem, kuri realizē produkciju tikai Latvijas tirgū, vai arī uzņēmumu vidū, kuri nevēlas, lai to komercdarbība būtu caurskatāma. «Ir uzņēmēji, kuri neietilpst asociācijā, un ir arī tādi, kuri negrib tajā būt tikai tāpēc, ka ir jādod ziņas par savu biznesu - viņiem tas nepatīk,» teica Plezers, pieļaujot, ka daļa no tiem varētu saskarties arī ar ēnu ekonomiku.

Asociācija «Latvijas mēbeles» apvieno 16 biedrus. Tās lielākie uzņēmumi ir «Valmieras mēbeles», «Daiļrade koks» un «Pinus GB».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu