Netipiska situācija Norvik bankā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: norvik.eu

Portāla TVNET rīcībā nonākusi informācija, ka neatkarīgi revidenti norāda uz «Norvik bankas» kapitāla nepietiekamību, bet Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FTKT) nereaģējot uz ziņojumu. Savukārt komisijā norādīja, ka tai ir pieejama visaptveroša informācija par bankas darbību, tāpēc tā var apliecināt, ka ir pilnībā informēta par situāciju bankā. Bet bankas pārstāve apgalvoja, ka uzņēmums turpina sekmīgi un ar peļņu darboties finanšu tirgos.

Ko saka uzraugi?

FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte TVNET skaidroja, ka komisijai «likums liedz atklāt individuālus bankas darbības rādītājus vai konkrētus mūsu aprēķinus, ko izmantojam uzraudzības vajadzībām, tai pašā laikā par situāciju ar «Norvik bankas» gada pārskatu par 2015. gadu varam sniegt šādu skaidrojumu.

Proti, gada pārskats par bankas darbību pamatā ir informācija akcionāriem un klientiem. Mēs kā banku uzraugs ņemam vērā gada pārskatā sniegtos datus un neatkarīgu revidentu ziņojumā atklāto informāciju, tomēr tā nav vienīgā informācija, uz ko balstām mūsu secinājumus un uzraudzības darbības.

FKTK ir pieejama visaptveroša informācija par bankas darbību,

tāpēc varam apliecināt, ka esam pilnībā informēti par situāciju «Norvik bankā»,

uzturam dialogu ar bankas vadību un situāciju kontrolējam. Banka tajā pašā gada pārskatā publiski ir paudusi, ka strādā pie kapitāla stiprināšanas plāna izpildes, kā arī veiks jaunu finanšu auditu par pusgada rezultātiem.»

Līcīte atzīmēja, ka

ap «Norvik bankas» auditēto 2015. gada pārskatu izveidojies strīds starp banku un auditoru.

Šāda situācija ir netipiska, tai pašā laikā gada pārskatā atklāta plaša informācija par strīdīgajiem jautājumiem un abu pušu vērtējumiem un viedokļiem.

«Runājot par iesniegšanas termiņu, tas tika nokavēts, un tas ir likuma pārkāpums. Mums bija daudz jautājumu par šo procesu gan bankai, gan auditoram. Mums kā uzraugam jābūt objektīvam un neitrālam vērtējumam, un mēs ar šo situāciju strādājam,» viņa norādīja.

Piedāvājam iepazīties ar bankas gada pārskatu un neatkarīgu revidentu ziņojumu.

Foto: norvik.eu

Bankas gada pārskats

Banka turpinot sekmīgi darboties

Savukārt bankas komunikācijas vadītāja Ilze Vītola TVNET apgalvoja, ka banka turpina sekmīgi un ar peļņu darboties finanšu tirgos.

Viņa arī norādīja, ka «šobrīd auditorkompānija «PricewaterhauseCooper» (PWC) veic pusgada finanšu auditu atbilstoši starptautiskajiem finanšu atskaišu standartiem, un tā rezultāts būs pieejams tuvāko nedēļu laikā».

Banka pirmo pusgadu noslēgusi ar 10,89 miljonu eiro peļņu

«Norvik banka» šā gada pirmo pusgadu noslēgusi ar 10,89 miljonu eiro peļņu, liecina bankas neauditētais finanšu pārskats. LETA vēstī ka pirmā pusgada peļņa šogad ir par 89% lielāka nekā pērn gada pirmajā pusē nopelnītie 5,76 miljoni eiro.

Bankas vadības ziņojumā skaidrots, ka šogad otrajā ceturksnī «Norvik banka» saņēma atlīdzību par tai piederošo «VISA Europe» akciju atsavināšanu, proti, naudas atlīdzību 7,7 miljonu eiro apmērā un «VISA Inc» priviliģētās akcijas trīs miljonu eiro vērtībā. Kopējais realizētais ienākums no darījuma ir 10,7 miljoni eiro, līdz ar to bankas peļņa otrā ceturkšņa beigās sasniedza 10,9 miljonu eiro.

«Norvik bankas» valde pārskatā informē, ka šogad otrajā ceturksnī tā turpināja īstenot mērķtiecīgu un sabalansētu attīstības stratēģiju.

Bankas aktīvu apjoms pirmā pusgada beigās bija 911,4 miljoni eiro, un tas ir mazāk nekā pērn jūnija beigās, kad bankas aktīvi pārsniedza miljardu eiro.

«Norvik bankas» kredītportfelis pirmā pusgada beigās bija 242,8 miljoni eiro, bet noguldījumu portfeļa apjoms bija 757,1 miljons eiro.

Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs pirmajā pusgadā bija 16,45%. Bankas likviditātes rādītājs jūnija beigās bija 62,27%, šī rādītāja minimālā prasība - 30%.

Iepriekš jau ziņojām, ka pirms diviem gadiem Norvik Banka iegādājās Krievijas bankas AKB Vjatka Bank akcijas.

Pēc darījuma Norvik Banka kļuvusi par 97,75% Vjatka Bank akciju īpašnieku. Par darījumu ir informēta gan Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija, gan par komercbanku uzraudzību atbildīgā iestāde Krievijā.

Lielākais «Norvik bankas» akcionārs tieši un netieši ir Krievijas un Lielbritānijas pilsonis Grigorijs Guseļņikovs.

Pirmā ceturkšņa beigās «Norvik banka» bija pēc aktīviem astotā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu