Arvien biežāk, pametot mājas uz ilgāku laiku, iedzīvotāji par to drošību īpaši nerūpējas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā pieaudzis iedzīvotāju īpatsvars, kuri, dodoties prom no mājām uz ilgāku laiku, par mājokļa drošību īpaši nerūpējas, pavēstīja «Swedbank» ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Viņa informēja, ka 2014.gadā Latvijā 11% iedzīvotāju atzina, ka, dodoties prom no mājām uz ilgāku laiku, par mājokļa drošību īpaši nerūpējas, jo paļaujas, ka viss būs kārtībā, bet šogad šādu atbildi snieguši 27% respondentu.

Vienlaikus aptaujā 62% (2014.gadā - 64%) respondentu minējuši, ka viens no veidiem, kā rūpējas par mājokļa drošību ilgstošas prombūtnes laikā, ir durvju un logu noslēgšana, 45% (46%) lūdz paziņas vai kaimiņus pieskatīt īpašumu, 23% (iepriekš nav mērīts) iegādājas mājokļa apdrošināšanu, 11% (12%) uzstāda signalizāciju, bet 8% (7%) aptaujāto paļaujas uz suni kā labāko mājokļa sargu.

«Rūpējoties par mājokļa drošību, bieži tiek izmantoti arī iespējamo ļaundaru maldināšanas paņēmieni, piemēram, atstājot ieslēgtu gaismu vai televizoru kādā no istabām vai arī uz balkona vai pagalmā atstājot kādu mantu, lai censtos radīt iespaidu, ka mājās kāds ir,» piebilda Savicka.

Tajā pašā laikā, vaicāti par iespēju segt mājoklī radušos zaudējumus neparedzētu dzīves pavērsienu gadījumā, respondenti visbiežāk norādījuši, ka naudas šādiem izdevumiem viņiem nebūtu, bet 19% būtu gatavi segt neparedzētus zaudējumus mājoklī no savas kabatas, ja to summa nepārsniegtu 150 eiro.

Savicka arī minēja, ka atbilstoši «Swedbank» datiem visbiežāk apdrošināšanas atlīdzības tiek pieteiktas par tādiem mājokļa drošības apdraudējumiem kā cauruļvadu noplūde (vidējā atlīdzība 720 eiro), iedzīvei nodarītie bojājumi (vidējā atlīdzība 250 eiro) un nokrišņu (lietus, sniega) radītie bojājumi (vidējā atlīdzība 640 eiro). Savukārt finansiāli lielākos zaudējumus visbiežāk rada zādzības ar ielaušanos (vidējā atlīdzība 750 eiro), kā arī uguns un zibens radītie bojājumi (vidējā atlīdzība 3500 eiro).

Aptauja veikta šogad no 2. līdz 10.augustam, aptaujājot 709 respondentus.

Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu