«Citadeles» investors: Bankas akciju izvietošana biržā ir tikai laika jautājums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Iecere nākotnē izvietot bankas «Citadele» akcijas biržā paliek spēkā, jautājums ir tikai par laiku, kad tas notiks, intervijā atzina bankas «Citadele» padomes priekšsēdētājs, investīciju uzņēmuma «Ripplewood Advisors LLC» dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss.

Viņš sacīja, ka bankas akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma īstenošana nav plāns šim brīdim. Taču, kad finanšu tirgos būs atbilstoša situācija, bankai «Citadele» tur būs jābūt kā vēstnesim par iespējām Baltijas tirgos. «Vēlamies gan piekļūt kapitāla tirgum, gan arī dot pasaulei ziņu, ka Latvijā un Baltijā ir patiešām lieliski uzņēmumi,» atzina investors.

Bankas akciju izvietošana biržā būs atkarīga no tirgus situācijas un arī bankas kapacitātes.

«Ja tirgus situācija būtu lieliska jau rīt, mums nebūtu iespēju iziet biržā jau rīt kapacitātes dēļ, jo pašlaik bankā ir pārāk daudz darāmā, jāveic inovācijas un jāīsteno pārmaiņas. Taču pusgada vai gada laikā, ja finanšu tirgi būs veselīgi, tad atkal izvērtēsim šo iespēju. Neapšaubāmi veidojam uzņēmumu, kas tiek augstu vērtēts globālajos kapitāla tirgos, tāpēc jautājums ir tikai, kad tur būsim,» sacīja bankas līdzīpašnieks.

«Citadeles» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis vērsa uzmanību, ka, balstoties uz līdzšinējo pieredzi un nākotnes plāniem, uzņēmums jau tagad tiek vadīts kā publiska akciju sabiedrība - izveidota atbilstoša uzņēmuma pārvaldība, iedibinātas investoru attiecības, informācija tiek sniegta atbilstoši prasībām, ko ievēro publiskas akciju sabiedrības. «Kad pienāks nākamā reize, būsim tai pilnībā gatavi,» sacīja Beļavskis.

Iepriekš, 2015.gada oktobrī, tika izziņots bankas akciju sākotnējais publiskais piedāvājums jeb IPO biržā «Nasdaq Riga» un Londonas Fondu biržā.

Ar jaunu bankas akciju izlaišanu bija iecerēts piesaistīt kapitālu līdz 115 miljoniem eiro, ko izmantot bankas izaugsmei un subordinētā noguldījuma atmaksai Privatizācijas aģentūrai. Tomēr pērn novembrī tika pieņemts lēmums pārcelt «Citadeles» akciju IPO uz citu laiku.

Investīciju kompānija «Ripplewood Advisors LLC» pārstāv starptautisku investoru grupu, kurai pieder 75% plus viena bankas «Citadele» akcija. Starptautiskie investori 2015.gada aprīlī iegādājās bankas akcijas no Latvijas valsts, samaksājot 74,7 miljonus eiro. Otrs «Citadeles» akcionārs ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

2015.gadu banka «Citadele» noslēdza ar 19,55 miljonu eiro peļņu, bet grupas peļņa bija 26,07 miljoni eiro. Šā gada pirmajā pusē bankas «Citadele» peļņa bija 20,6 miljoni eiro, bet «Citadeles» grupas peļņa pirmajos sešos mēnešos bija 25,4 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu