«Brain Games»: Galda spēļu biznesā nejūt gauso ekonomikas attīstību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Galda spēļu biznesā patlaban nav jūtams, ka Latvijā un Eiropā būtu lēna ekonomiskā izaugsme, intervijā atklāj galda spēļu izplatītāja SIA «Brain Games» un galda spēļu izdevēja SIA «Brain Games Publishing» valdes priekšsēdētājs Egils Grasmanis.

Viņš norāda, ka uzņēmums jūt stabilu pieprasījuma pieaugumu.

«Jāsaka, ka mūsu jomā nav izjūtams tas, ka, piemēram, Latvijā un Eiropā ir lēna ekonomikas izaugsme. Tieši pretēji - mēs jūtam stabilu un brīžiem pat strauju izaugsmi,» atzīst Grasmanis.

Viņš uzskata, ka tas varētu būt skaidrojams ar to, ka galda spēles ir nedārgs izklaides veids.

«Galda spēļu industrijai ir bijuši dažādi attīstības posmi. Piemēram, galda spēles nopietni kļuva populāras ASV Lielās depresijas laikā pagājušajā gadsimta trīsdesmitajos gados, kad arī radās galda spēle «Monopols«. Tāpat jāatzīmē, ka galda spēles ir sociāls, salīdzinoši nedārgs izklaides veids,» skaidro Grasmanis.

Viņš arī piebilst, ka galda spēļu industrija patlaban piedzīvo savu kārtējo renesansi. Par to uzņēmums pārliecinājies arī nesen apmeklētajā galda spēļu industrijas izstādē Vācijā, kurā bija iespēja iepazīties ar vairāk nekā tūkstoš jaunām spēlēm, kā arī ar maziem spēļu izdevējiem.

Par to, ka patlaban galda spēļu biznesā novērojams pieaugums, liecina arī tas, ka dažbrīd spēļu ražotāji nespēj apmierināt spēļu izdevēju pieprasījumu.

«Pieprasījums galda spēļu jomā ir tik liels, ka mūsu spēļu ražotāji Vācijā netiek ar to galā. Mums bija paredzēts nosūtīt uz ASV trešo konteineru ar mūsu spēlēm jau agrāk, taču ražotājs varēs izpildīt pasūtījumu vien novembra vidū. Līdz ar to mums šogad diemžēl nebūs ko piedāvāt ASV tirgū uz karstāko iepirkšanās laiku - novembrī un decembrī pirms Ziemassvētkiem. Taču kopumā par pirktspēju nevaram sūdzēties,» atzīmē Grasmanis.

Jau ziņots, ka pēc vairāk nekā desmit gadu darbības Latvijā radīto un izdoto galda spēļu veidotāji «Brain Games Publishing» šogad izlēmuši startēt ASV galda spēļu tirgū. Meitasuzņēmums «Brain Games USA» ASV dibināts pērn decembrī, taču darbību tas sācis šogad augustā.

Lēmumu par ieiešanu ASV galda spēļu tirgū veicinājis no turienes izteiktais pieprasījums pēc «Brain Games» radītajām spēlēm.

Tāpat vēstīts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad otrajā ceturksnī, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, pieauga par 2,1%, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo laika periodu. Savukārt banku analītiķi prognozē, ka šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo ceturksni Latvijas IKP varētu būt audzis par 2-2,2%.

SIA «Brain Games» apgrozījums pērn bija 971 136 eiro, kas ir par 19% vairāk nekā 2014.gadā, kad apgrozījums bija 816 185 eiro, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 59,3% un bija 59 933 eiro. «Brain Games» pārvalda vienu galda spēļu veikalu Latvijā un ir spēļu izplatītājs Baltijas valstīs. SIA «Brain Games» dibināta 2004.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 71 120 eiro. «Brain Games» pilnībā pieder Grasmanim, liecina «Firmas.lv» informācija.

Savukārt spēļu izdevējas un starptautiskās izplatītājas SIA «Brain Games Publishing» apgrozījums pērn, kas bija pirmais pilnais darbības gads, bija 120 808 eiro, bet zaudējumi - 36 091 eiro. SIA «Brain Games Publishing» dibināta 2014.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2801 eiro. «Brain Games Publishing» īpašnieki ir Grasmanis - 50,02% un Ēriks Ciguzis - 48,98%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu