Bičevskis: Rezidentu segmentā strādājošās bankas gaida dinamisks laiks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ar Latvijas rezidentiem strādājošās bankas gaida dinamisks laiks, sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, kurš šodien pēdējo dienu strādā organizācijas vadītāja amatā.

Pēc viņa teiktā, pašlaik sāk notikt tas, par ko hipotētiski runāts jau iepriekš, - konsolidācija. Ja pēdējos piecos gados vietējo ekonomiku un mājsaimniecību apkalpojošo tirgus spēlētāju skaits samazinājās uz mazāku tirgus dalībnieku rēķina, piemēram, «Danske Bank» pārdeva savu privātpersonu portfeli, tad pašlaik jau tas notiek lielāku spēlētāju līmenī. Paziņojums par «Nordea» un «DNB bankas» darbības apvienošanu Baltijā ir uzskatāms piemērs, ka tik daudz spēlētāju tirgū nespēj nodrošināt kapitāla atdevi akcionāriem un ka ekonomika ir par mazu tik daudz spēlētājiem. Šī tendence saglabāsies, prognozēja Komercbanku asociācijas vadītājs.

Viņaprāt, konkurenci vietējās ekonomikas apkalpošanā veidos arī ārvalstu klientus apkalpojošās bankas, kuras, lai diversificētu savu biznesa modeli, arī nekautrēsies paskatīties uz vietējās ekonomikas apkalpošanas iespējām. «Tātad konkurence Latvijas gadījumā var būt pat dubultā. No vienas puses, tā ir laba ziņa klientiem, jo spiež uz leju cenas, bet, no otras puses, cīņa par klientiem atver arī riskus, ka kāds pārsola, dempingo un nespēj izpildīt solīto,» sacīja Bičevskis.

Komercbanku asociācijas vadītājs atzīmēja, ka naudas atmazgāšanas novēršanas un atbilstības prasības audzēs izmaksas arī rezidentu bankās. Prasības aug visiem. Caurskatāmība un prasība zināt savu klientu attiecas ne tikai uz ārvalstu klientu apkalpošanu, bet arī uz rezidentu bankām, tāpēc nākamgad arī šīm bankām šajā jomā būs jāiegulda papildu resursi.

Bičevskis Latvijas Komercbanku asociācijas prezidenta amatā strādā kopš 2011.gada maija, taču no rītdienas šo amatu atstāj.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu