«Latvenergo»: Obligāciju emisijas iespēja nodrošina labāku pozīciju sarunās ar bankām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

AS «Latvenergo» obligāciju emisijas iespēja nodrošina labāku pozīciju sarunās ar bankām, sacīja uzņēmuma finanšu direktors Guntars Baļčūns.

«Tā [obligāciju emisija] mums vienmēr ir opcija. Finansējuma piesaistei mums šobrīd ir divi finansējuma avoti - aizņēmumi no bankām vai obligācijas. Runājot no taktikas viedokļa, tas, ka ir iespēja emitēt obligācijas, nodrošina labāku pozīciju attiecībā uz finansējuma piesaisti no bankām. Ja banku piedāvātie nosacījumi nebūs pievilcīgi, mēs varam piesaistīt finansējumu obligāciju veidā. Mēs esam gana elastīgi spert gan vienu, gan otru soli,» klāstīja Baļčūns.

Vienlaikus viņš apstiprināja, ka tuvākajos gados uzņēmumam vajadzēs aizņemties. «Finansējums ir piesaistīts gan no bankām, gan obligāciju veidā. Minētais aizņēmumu portfelis mums pastāvīgi ir jāuztur, pastāvīgi ir situācijas, kad kāds no esošajiem aizņēmumiem mums ir jāatmaksā, tāpat ir investīciju vajadzības. Līdz ar to katru gadu aptuveni 100 miljonus eiro mums ir nepieciešams piesaistīt esošā aizņēmuma portfeļa refinansēšanai,» skaidroja kompānijas finanšu direktors.

Taujāts, vai pēdējā laika pozitīvie uzņēmuma finansiāli rādītāji varētu mudināt paaugstināt «Latvenergo» kredītreitingu, viņš norādīja, ka potenciālas reitinga izmaiņas nosaka divi lieli faktori.

«Pēdējā «Latvenergo» kredītreitinga paaugstināšana notika pagājušā gada sākumā. Ja skatāmies, kas nosaka reitinga izmaiņas, tad ir divi lieli faktori. Pirmais - kā pašam uzņēmumam veicas. Tas, ka mums ir labāki finanšu rezultāti, dod pamatu potenciālai kredītreitinga palielināšanai, taču jāatzīmē, ka enerģētikas sektors ir saskāries ar pretēju tendenci - reitingu samazināšanu. Savukārt otrs faktors ir [tas], kas notiek enerģētikas nozarē, kas notiek ar valsts kredītreitingu, kāda ir regulācijas un likumdošanas vide,» klāstīja Baļčūns.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka pagājušā gada sākumā starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Moody's Investors Service» paaugstināja «Latvenergo» kredītreitingu no «Baa3» uz «Baa2» pakāpi.

«Latvenergo» koncerns ir Baltijas mēroga energoapgādes pakalpojumu sniedzējs, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu pārvaldību. Kompānijas kapitāldaļu turētājs ir Ekonomikas ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu