Kučinskis un Baldzēns vienisprātis: atalgojuma audzēšanai nepieciešama sistēma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Egils Baldzēns ir vienisprātis, ka Latvijā nepieciešams izstrādāt sistēmu, ar kuras palīdzību varētu nodrošināt atalgojuma pieaugumu.

Premjers šodien pēc tikšanās ar LBAS vadītāju informēja, ka puses vienojušās reizi divos mēnešos tikties, lai pārrunātu valsts attīstībai svarīgus jautājumus, jo cilvēku labklājība ir abu pušu kopīgs mērķis. Tāpat Kučinskis aicinājis LBAS iesaistīties nodokļu politikas izstrādes procesā un paudis cerību, ka LBAS iesaistīsies cīņā ar ēnu ekonomiku.

«Kopumā ir svarīga domāšanas maiņa - ja vēlamies valsts garantētus pakalpojumus, tad nevar runāt par nodokļu nemaksāšanu. Tas ir pretdabiski. Ir jāpanāk, ka katrs darbinieks ir aizsargāts, bet viņš nomaksā nodokļus, par ko pretī saņem valsts pakalpojumus,» uzsvēra Kučinskis.

Tāpat Ministru prezidents atzina, ka valstī ir jārada sistēma, kuras ietvaros varētu diskutēt par to, kādā veidā līdz ar ekonomikas izaugsmi būtu iespējams celt neapliekamo minimumu un minimālo algu. Premjers solīja pie šā jautājuma atgriezties.

Arī Baldzēns piekrita, ka vispirms ir jārada pragmatiska sistēma, ar kuras palīdzību būtu iespējams uzlabot darba samaksu un padarīt nodokļu politiku samērīgu un sociāli taisnīgu.

«Vidējās darba samaksas un minimālās algas kāpums ir iespējams, tikai padarot konkurētspējīgus uzņēmumus un ekonomiku kopumā. Protams, varam no kopējā nelielā ekonomikas pieauguma pārdalīt līdzekļus vienai nozarei, tomēr pareizāk kopējo kapacitāti būtu virzīt darba samaksas paaugstināšanai. LBAS vēlas, lai iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme kapitālam un darbam būtu 20%, bet likme peļņai, kas investēta uzņēmumā, - 0%. Tas ir sociāli taisnīgs risinājums, kas samazinātu nevienlīdzību un nostiprinātu sociālo taisnīgumu,» uzskata Baldzēns.

LBAS vēlas panākt vienošanos ar Latvijas pašvaldībām, lai tās gūtu pārliecību, ka to ienākumi netiks apcirpti, bet gan pakāpeniski pieaugs ienākumi gan pašvaldībām, gan valstij, gan darba devējiem un darba ņēmējiem. «Jāgūst pārliecība, ka ilgtermiņā ir iespējams vienlaicīgi palielināt gan minimālo algu, gan neapliekamo minimumu, gan atvieglojumus. Tas ir iespējams, ja tautsaimniecība tiek padarīta konkurētspējīgāka,» norādīja LBAS vadītājs.

Tāpat LBAS iestājas par to, lai cilvēkiem būtu sociālās garantijas un nebūtu tāda situācija, kad valsts pārdala līdzekļus no tiem, kas nomaksājuši sociālās apdrošināšanas iemaksas, tiem, kuri tās nav veikuši pilnā apmērā. «Mēs rosinām neveikt šo pārdali, bet vēlamies, lai ienākumi valstij rodas automātiski. Jāiet produktīvais, konstruktīvais ceļš, nevis vienkārša pārdale,» sacīja Baldzēns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu