Vanags sola, ka Skanste būs mūsdienīgais un modernais Rīgas centrs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

«Kad tiek runāts par Rīgu, tad izskan fakti, kas ir saistīti ar pagātni, tomēr mēs pārāk maz runājam par nākotni, par to, ka Rīga būs moderna 21. gs. pilsēta." Ar šādiem vārdiem iesākas radio SWH raidījums «Redzes leņķis 105.2 grādi», kurā par Skanstes nākotni un attīstību ar Aināru Rutkēviču diskutēja Skanstes attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags. .

Skanstes apkaimes nākotnes plāns gan pēc Rīgas pilsētas attīstības dokumentiem, gan Skanstes attīstības aģentūras redzējuma, ir šo areālu veidot kā Rīgas moderno centru, sola Mārtiņš Vanags. Proti, ja Vecrīga ir Rīgas vēsturiskais centrs, Jūgendstila rajons ir Rīgas klusais centrs, tad Skanste kā Rīgas centra daļa ir vieta, kur rodas moderna infrastruktūra un objekti, kas vajadzīgi pilsētai, lai tā tiktu uzskatīta par mūsdienīgu

Mārtiņš Vanags minēja, ka pašlaik Skanstes apkaimē jau atrodas vairāki sabiedriski nozīmīgi objekti kā Elektrum Olimpiskais centrs un Arēna Rīga. Tiem līdz 2020. gadam pievienosies vēl divi nozīmīgi ar kultūru saistīti objekti - Laikmetīgās mākslas muzejs un Rīgas konferenču un koncertu centrs.

Līdzās sabiedrisko objektu attīstībai, Skanste tiek iezīmētaarīkā vieta Rīgas izaugsmei. «Šajā apkaimē paredzēts izveidot vairākus biroju centrus, viens no tiem, biroju centrs Place Eleven, nupat gandrīz ir pabeigts. Tāpat Skanstē paredzēts izbūvēt jauno ABLV Bank namu un tai pieguļošu biroja ēku», uzsvēraMārtiņš Vanags.

Līdztekus biroju un dzīvojamo namu celtniecībai, Skanstes lokālplānojumā paredzēts attīstīt publisko ārtelpu. SWH ēterā Vanags skaidroja, ka tas nozīmē, ka tiks apzaļumota teritorija, izveidoti jaunu koku stādījumi, kā arī tiksierīkotivelo un skriešanas celiņi ar mīksto segumu. Plānos ir īstenot ilgtspējīgu lietus ūdens apsaimniekošanas sistēmu, kuras princips ir tāds, ka lietus ūdens dabiskā veidā satek tam paredzētā kanālā. Ja nav lielas lietusgāzes, tad tas organiskā veidā iztvaiko, novēršotnepieciešamību patērēt elektroenerģiju lietus ūdens pārsūknēšanai.

Vanags uzsvēra, ka, palielinoties iedzīvotāju skaitam Skanstes apkaimē, ir plānots papildus domāt par izglītības iestādēm un to attīstību. Pašlaik ir izveidots attīstības projekts «Banku augstskolai», kā arī iecerēts veikt Hanzas vidusskolas sporta laukumā esošu tribīņu pārbūvi, izveidot ģērbtuves un tehniskās telpas. «Skanstes lokālplānojums paredz izveidot vairākus bērnudārzus, kas iet roku rokā ar dzīvojamo un biroju namu attīstību un izbūvi», pauda Mārtiņš Vanags.

«Dažādās attīstības stadijās Skanstē plānots veidot brīvā laika pavadīšanas un iepirkšanās centru, kā arī attīstīt izklaides infrastruktūru», stāstīja Vanags. Norisinoties Skanstes izaugsmei un palielinoties cilvēku pieplūdumam šim areālam, pakāpeniski rodas iespēja veidoties jaunām publiskām iestādēm, piemēram, kafejnīcām.

Skanstes attīstības stratēģijai var iezīmēt vairākus nozīmīgus gadus. «Pirmais nozīmīgais punkts ir 2021. gads, kurā plānots pabeigt Laikmetīgās mākslas muzeju, Rīgas konferenču un koncertu centru, kā arī vairākus biroju un dzīvokļu namus. Ja raugās perspektīvā līdz 2030. gadam, iespējams pat līdz agrākam periodam, tad arī darba vietu skaits Skanstesapkaimē, kas pašlaik ir ap 8 000, palielināsies līdz 36 000. Apmeklētāju skaits nozīmīgākajos sabiedriskajos objektos-Arēnā Rīga un Elektrum Olimpiskajā centrā-pašlaik ir jauaptuveni,divi miljoni gadāun plānots, kapieaugs līdz trīs miljoniem. Jauni apmeklētāji tiks piesaistīti arī pateicoties Laikmetīgās mākslas muzejam un Rīgas konferenču un koncertu centram», norādīja Skanstes attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu