Eksperti paredz labus laikus nekustamo īpašumu projektu attīstītājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nekustamo īpašumu projektu attīstītājiem tuvākajos gados gaidāmi labi laiki, uzskata «DNB Bankas» makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

«Nav šaubu, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes temps šīs desmitgades izskaņā paātrināsies. Stāsts nav tikai par slavenajiem Eiropas Savienības (ES) fondiem, bet arī par Latvijas kreditēšanas ciklu, finanšu krīzes seku galīgu un pilnīgu pārvarēšanu pasaules ekonomikā, kā arī par mūsu pašu eksporta sektora tuvošanos tehniskam un morālam briedumam. Par spīti populārai leģendai, pēc 2020.gada ekonomikas krīze mums nedraud,» skaidro Strautiņš.

Eksperts uzsver, ka, Latvijas iedzīvotāju ienākumiem pieaugot, viņi vēlēsies un varēs dzīvot arvien labākos mājokļos. Tāpēc, par spīti jau lielajam mājokļu skaitam, tos turpinās būvēt Rīgā, tās apkārtnē un citās vietās. «Attīstītājiem un bankām būs labi laiki,» prognozē Strautiņš.

Savukārt pūļa finansēšanas jeb «crowdfounding» platformas «EstateGuru» pārstāvis Dainis Rupainis norāda, ka laiks, kad bankas nekustamo īpašumu projektus kreditēja ļoti negribīgi, ir pagājis, un kreditēšana ir atsākusies ne tikai mājsaimniecību līmenī, bet finansējums arvien pieejamāks kļūst arī uzņēmumiem, kas realizē dažādus nekustamā īpašuma projektus.

«Tomēr kreditēšanā «liesākie» gadi radīja labu platformu alternatīvo finansējumu veidu izaugsmei un vairoja to popularitāti, kas kā drošības spilvens papildu līdzekļu piesaistē joprojām nav zaudējis savu aktualitāti. Viens no šādiem alternatīvā finansējuma veidiem, kas ir ļoti populārs pasaulē un arī pēdējo vismaz pāris gadu laikā uzņem apgriezienus arī Latvijā, ir «crowdfounding» jeb pūļa finansējums,» saka Rupainis.

«Projektus ļoti skrupulozi izvērtējam, un, ja tas atbilst visiem mūsu kritērijiem, ievietojam internetā, lai piesaistītu tam investorus: gan juridiskas, gan fiziskas personas, kuras var sākt aizdot sākot no 50 eiro. Pašlaik piesaistīto ieguldījumu apjoms tuvojas 18 miljoniem, bet kopumā esam finansējuši 108 aizņēmēju ieceres,» norāda Rupainis.

Abi eksperti 31.martā uzstāsies Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) organizētā ikgadējā konferencē «Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?», kura notiks «Radisson Blu Hotel Latvija».

LANĪDA šo konferenci organizē sadarbībā ar «DNB Banku». Konferencē iecerēts diskutēt par vairākām aktuālām tēmām: investīciju klimatu Latvijā, kā internets maina nozares ikdienu, kā jaunās tehnoloģijas produktīvāk un efektīvāk izmantot savā ikdienā, kādi ir attīstītāju inovatīvie risinājumi jauno projektu pārdošanas procesā mainīgajos tirgus apstākļos un kā veidojas attīstītāju un aģentu attiecības šajā situācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu