Reizniece-Ozola: Nodokļu politikas reformas rezultātā sākotnēji jārēķinās ar budžeta deficīta pieaugumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Nodokļu politikas reformas rezultātā sākotnēji ir jārēķinās ar budžeta deficīta pieaugumu, aģentūrai LETA atzina finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola (ZZS).

Viņa norādīja, ka parasti saistībā ar gaidāmajām nodokļu politikas izmaiņām uzmanību pievērš ieņēmumu samazinājumam, tomēr jāņem vērā arī kompensējošie pasākumi, piemēram, ēnu ekonomikas apkarošana un tautsaimniecības izaugsme. «Jāņem vērā, ka ir paredzēti risinājumi nodokļu ieņēmumu samazinājumam,» uzsvēra ministre.

Ne tikai Finanšu ministrijas (FM), bet arī Fiskālās disciplīnas padomes aprēķini liecina, ka patlaban izstrādātās nodokļu politikas reformas fiskālā ietekme mērāmā virs 200 miljoniem eiro. Reizniece-Ozola minēto summu nekomentēja, bet norādīja, ka neliels deficīta pieaugums būs gaidāms jaunās nodokļu politikas pārejas periodā, jo ieņēmumi tiks izlīdzināti tikai trešajā gadā kopš reformas īstenošanas.

«Jārēķinās, ka pirmie gadi būs visgrūtākie. Bet jāņem vērā, ka neviena reforma nav viegla. Svarīgi, ka varēsim nodokļu reformu īstenot atbildīgi, ievērojot fiskālo disciplīnu,» sacīja Reizniece-Ozola.

Viņa informēja, ka par nodokļu politiku vēl notiek diskusijas un atsevišķi jautājumi dažādās darba grupās vēl tiks precizēti līdz gala variants tiks piedāvāts apstiprināšanai Ministru kabinetā šā gada aprīļa beigās.

Jau ziņots, ka nodokļu reformas kopējā tiešā negatīvā ietekme 2018.gadā ir 235 miljoni eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā «Latvijas Stabilitātes programmā 2017.-2020.gadam» ietvertā informācija.

FM piebilst, ka programmā sniegtā informācija ietver nodokļu reformas priekšlikumus un fiskālos aprēķinus, kas sagatavoti un nofiksēti Stabilitātes programmas sagatavošanas brīdī - 2017.gada 3.aprīlī. Programmā FM sniedz informāciju par galvenajiem nodokļu politikas pamatnostādnēs piedāvātajiem risinājumiem.

FM aprēķinājusi, ka kopumā nodokļu reformas kopējā tiešā negatīvā ietekme 2018.gadā ir 235 miljoni eiro. 2019.gadā tā samazinās par 23 miljoniem eiro un 2020.gadā atkal pieaug par 17 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu