Ašeradens: Baltijas gāzes tirgus vērtība pārsniedz miljardu - nozīmīgi konkurences piesaistei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Baltijas valstu gāzes tirgus vērtība pārsniedz miljardu eiro, kas ir ļoti nozīmīgs apmērs, lai piesaistītu konkurenci, šodien konferencē «Ceļā uz integrētu reģionālo dabasgāzes tirgu Baltijā un Somijā» sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš uzsvēra, ka enerģētikas jomā 2017.gads ir lielu pārmaiņu gads Latvijai un visam Baltijas reģionam, tostarp aprīļa sākumā Latvijā gāzes tirgus tika atvērts konkurencei. Patlaban priekšā ir izaicinošs process - izveidot reģionālu gāzes tirgu Baltijas valstīs un Somijā.

Ministrs norādīja, ka reģionālais elektroenerģijas tirgus ir pierādījums vienota gāzes tirgus izveides nepieciešamībai, veicinot konkurenci, piesaistot piegādātājus, nodrošinot efektīvu infrastruktūras izmantošanu un godīgas cenas patērētājiem. Lai to nodrošinātu būs jārod risinājums dažādiem tehniskiem jautājumiem - kāds būs gāzes patēriņš, kāda būs nodokļu politika gāzes un atjaunojamo energoresursu jomā.

Ašeradens atzīmēja, ka gāzes patēriņš Baltijas valstīs un Somijā pēdējos gadus ir sarucis, tāpēc infrastruktūras uzturēšana kļūst par izaicinājumu. Vienlaikus Baltijas valstis patērē aptuveni 4,1 miljardu kubikmetru jeb 42 teravatstundas dabasgāzes gadā. Tādējādi Baltijas valstu gāzes tirgus vērtība pārsniedz miljardu eiro, kas ir ļoti nozīmīgs apmērs, lai piesaistītu konkurenci.

Pēc ministra teiktā, konkurences nodrošināšanai būtisks solis ir kopīgas platformas izveide gāzes tirdzniecībai, vienojoties par tiesiskā regulējuma salāgošanu, pārvades tarifiem, kā arī atbildības sadalījumu balansēšanas funkcijas nodrošināšanā.

Ašeradens uzsvēra, ka valstīm vēl ir daudz mājasdarbu, lai vienotos un koordinētu reģionālu gāzes tirgu - sākotnēji Baltijas valstīs un pēc tam iesaistot arī Somiju. Mērķis ir nojaukt robežas gāzes tirgū, darboties kā partneriem tajā un nodrošināt efektīvu infrastruktūras izmantošanu.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka Eiropas Komisijas, Baltijas un Somijas eksperti un lielākie dabasgāzes tirgus komersanti konferencē Rīgā šodien diskutē par reģionālā gāzes tirgus izveides aspektiem.

Reģionālais gāzes tirgus pilnībā varēs sākt darboties pēc Lietuvas-Polijas starpsavienojuma (plānots 2021.gadā) un Igaunijas Somijas starpsavienojuma «Balticconnector» (plānots 2020.gadā) izbūves.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu