Aptauja: 37% uzņēmumu domā, ka nodokļu reforma mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Gandrīz 37% uzņēmumu domā, ka Finanšu ministrijas iecerētā nodokļu reforma mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru Latvijas tautsaimniecībā, liecina jaunākā «Citadele Index» pētījuma laikā veiktā uzņēmēju aptauja.

No izvaicātajiem uzņēmējiem 31% paudis pārliecību, ka reformas īstenošanas gadījumā tā nedaudz samazinās ēnu ekonomiku, bet 5,9% domā, ka tā ēnu ekonomiku samazinās ievērojami.

Savukārt 34,3% uzskata, ka reforma ēnu ekonomikas īpatsvaru nemainīs. Vēl 6,9% domā, ka reforma nedaudz palielinās ēnu ekonomiku, bet 4,2% uzskata, ka reforma ēnu ekonomu palielinās ievērojami. Savukārt 17,6% bija grūti pateikt, kā reforma varētu mainīt ēnu ekonomikas īpatsvaru Latvijas tautsaimniecībā. Bankas «Citadele» ekonomists Mārtiņš Āboliņš vērsa uzmanību, ka aptauja veikta marta beigās un aprīļa sākumā, kad reformas aprises vēl iezīmējās.

Lauksaimnieks un restorāna, viesnīcas un alus ražotnes «Zoltners» īpašnieks Valters Bruss žurnālistiem uzsvēra, ka ēnu ekonomika rada lielas problēmas uzņēmējdarbībai - ir ļoti grūti strādāt, ja viens strādā godīgi, bet otrs spēlē negodīgu spēli un mēģina krāpties. «Labākā iespēja noturēt rezultātu ir uzbrukums,» teica uzņēmējs un pauda cerību, ka ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu rezultātā nebūs ļoti ilgi jāgaida līdz uzlabojumiem.

Bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis uzskata, ka tuvākajā laikā ir iespēja sasniegt kritisku to uzņēmumu īpatsvaru, kusi maksā visus nodokļus. Darbinieki novērtē, ja darba devējs par tiem nomaksā visus nodokļus – strādājošie ir gatavi saņemt pāris desmitus eiro mazāk, zinot, ka par viņiem ir nomaksātas visas sociālās garantijas, sacīja bankas vadītājs.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) novērojusi, ka uzņēmumi sagaida ēnu ekonomika mazināšanos. Viņa pauda cerību, ka pēc pašvaldību vēlēšanām politiķu pieeja nodokļu reformas tālākajā virzīšanā būs racionāla un tiem nenotrīcēs roka pieņemt atbildīgus lēmumus.

«Citadele Index» aptauja arī rāda, ka Finanšu ministrijas piedāvāto nodokļu reformas plānu ļoti pozitīvi vērtē 9,4% aptaujāto uzņēmēju, 39,5% to vērtē drīzāk pozitīvi, 23,1% to vērtē neitrāli. 13,3% reformas plānu vērtē drīzāk negatīvi, bet 4,2% - ļoti negatīvi. Savukārt 10,5% izvaicāto bija grūti novērtēt nodokļu reformas plānu.

«Citadele Index» ir pētījums, ko banka «Citadele» Latvijā veic kopš 2004.gada. Katru ceturksni tiek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji, tā rezultātā no pirmavota iegūstot uzticamu ieskatu par ekonomisko stāvokli valstī, nozarē un uzņēmumā un prognozi nākamajiem sešiem mēnešiem. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS. Jaunākā aptauja veikta marta beigās un aprīļa sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu