Sociālie partneri: Virzība uz sākotnējiem nodokļu politikas reformu mērķiem notiks lēnāk

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Virzība uz sākotnējiem nodokļu politikas reformu mērķiem notiks, tomēr tā būs lēnāka, nekā sākotnēji plānots, ceturtdien pēc Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdes žurnālistiem sacīja valdības sociālie partneri.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone atzina, ka sākotnēji galvenie nodokļu reformas stūrakmeņi bija konkurētspēja, nevienlīdzības mazināšana, cīņa ar ēnu ekonomiku un veselības aprūpe. Viņas ieskatā, nodokļu reformas galvenā virzība ir saglabāta, tomēr ceļš uz mērķa sasniegšanu būs lēnāks.

«Esam konstatējuši dažādas atkāpes no tām nodokļu politikas pamatnostādnēm, kas tika pieņemtas pirms četrām nedēļām. Katrā ziņā patlaban esam guvuši atbildes uz tiem jautājumiem, ko vakar izvirzīja LDDK padome, izņemot to, ka vēl būs jāspriež par sociālā nodokļa progresivitāti lielajām algām. Tas vēl nav atrisināts, bet par pārējo šodien esam vienojušies,» sacīja Meņģelsone.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja biedrs Aleksandrs Muhlinkins pauda gandarījumu, ka valdība ieklausījusies sociālo partneru priekšlikumos.

«Izvērtējot šodien prezentēto nodokļu reformu, secinājām, ka neto darba samaksa zemo un vidējo algu saņēmējiem pieaugs. Tas ir progresīvi un vieš ticību valdības pieņemtajiem lēmumiem. Kopējais virziens ir saglabāts, bet uz mērķi virzīsimies lēnāk,» norādīja Muhlinkins.

Jau ziņots, ka valdības pārstāvji un sociālie partneri ceturtdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē vienojās par diferencēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieviešanu.

Vienošanās paredz, ka IIN likmes tiks diferencētas pa ieņēmumu veidiem, proti, ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā IIN likme būs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro - 23%. Tomēr šodien vēl netika panākta vienošanās par IIN likmi lielo algu saņēmējiem - virs 55 000 eiro gadā. Finanšu ministrija piedāvāja transformēt solidaritātes nodokli, piemērojot solidaritātes nodokļa aprēķināšanas principu IIN aprēķinā. Tādējādi lielo algu saņēmējiem IIN būtu 33,5%. Pret šo principu iebilda darba devēji, jo šis maksājums būs pārāk liels.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka minētais jautājums tiks apspriests pirmdien, 3.jūlijā, gaidāmajā koalīcijas sēdē un tiks meklēts kompromisa variants.

Iepriekš nodokļu reformas piedāvājums paredzēja ieviest divas IIN pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā.

Tāpat NTSP vienojās, ka reinvestētajai peļņai tiks piemērota 0% likme, lai saglabātu uzņēmumu konkurētspēju.

Pakāpeniski augs arī neapliekamais minimums. Ar nodokļi neapliekamo minimumu paredzēts palielināt līdz 200 eiro no 2018.gada, līdz 230 eiro no 2019.gada un 250 eiro no 2020.gada. Palielinātais neapliekamais minimums netiks piemērots sākot ar ienākumiem no 1200 eiro.

Minimālā alga tiks pakāpeniski palielināta no esošajiem 380 eiro līdz 430 eiro.

No 2018.gada atvieglojums par apgādībā esošu personu būs 200 eiro mēnesī, bet līdz 2020.gadam tas sasniegs 250 eiro mēnesī.

Veselības nozares finansēšanai par procentpunktu tiks palielinātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Iepriekš valdības sociālie partneri iestājās pret nodokļu politikas reformas kursa maiņu un atsauca savu atbalstu nodokļu politikas reformai.

Valdība par nodokļu reformas likumprojektiem lems divās daļās - 4.jūlijā un 11.jūlijā. Bet pēc tam likumprojekti tiks iesniegti izskatīšanai Saeimā, kas nodokļu reformai nepieciešamo likuma grozījumu skatīšanu varētu noslēgt augusta beigās vai septembra sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu