Aptauja: Apmēram divas trešdaļas iedzīvotāju labprāt strādātu attālināti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Apmēram divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju labprāt strādātu attālināti, nevis darba vietā, liecina darba portāla «CV Market» veiktā aptauja.

Pārliecinošs vairākums jeb 64% respondentu uz jautājumu, vai viņi vēlētos strādāt attālināti, atbildējuši apstiprinoši. Neliela daļa jeb 9% aptaujāto norādījuši, ka labprāt to gribētu, taču neļauj darba specifika. Atbildi, ka labprāt vēlētos šādu režīmu, taču to neļauj darba specifika, biežāk snieguši vīrieši. Savukārt 5% aptaujas dalībnieku atklājuši, ka viņu darba vietā šāda iespēja jau pastāv. Tikai 22% aptaujāto norādījuši, ka nevēlētos strādāt attālināti. Tieši sievietes pārliecinošā vairākumā norādījušas, ka nevēlētos strādāt attālināti.

Aptaujas dati arī parāda, ka darbu veikt attālināti lielākoties vēlas cilvēki vecumā līdz 35 gadiem. Cilvēki, kuru darba specifika neļauj strādāt attālināti, visbiežāk pārstāv pārdošanas, celtniecības jomas, apkalpojošo sfēru, veselības un skaistumkopšanas nozari, kā arī administrāciju un asistēšanu. Tikmēr tie, kuriem darbs šādu iespēju jau piedāvā, visbiežāk strādā mārketinga, reklāmas, sabiedrisko attiecību jomās, kā arī finanšu, apdrošināšanas un pārdošanas nozarē.

«CV Market» personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs norādīja, ka arvien vairāk uzņēmumu saviem darbiniekiem piedāvā iespēju strādāt attālināti, ko veicina arī interneta un citu tehnoloģiju attīstība. Vienlaikus viņš atzina, ne vienmēr strādāšana no mājām ir iespējama darba specifikas dēļ. «Virkne pētījumu pierāda, ka, strādājot attālināti, ir ērtāk sabalansēt darba un privāto dzīvi, tomēr jāatceras, ka šāds darbs var nebūt piemērots visiem,» uzsvēra Kolosovs.

Viņš piebilda, ka pirms lēmuma pieņemšanas iespēja strādāt attālināti ir jāapskata no vairākām pusēm. Tostarp jāizvērtē, vai konkrētais cilvēks spēs uzturēt veselīgu balansu starp darbu un atpūtu, vai jutīsies pietiekami komfortabli strādājot vienatnē, un kāda veidosies darba kvalitāte. Darba kvalitāte ir īpaši svarīga, jo nereti, strādājot izolēti no kolēģiem, darba kvalitāte ar laiku mēdz kristies.

«CV Market» aptaujā «Vai Jūs vēlētos strādāt attālināti?» kopumā piedalījās 927 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu