Āboltiņa: Steigā apstiprinātā nodokļu reforma var radīt haosu, kad bija pēc budžeta pieņemšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA LETA

Lielā steiga, apstiprinot nodokļu reformu, var radīt līdzīgu haosu, kāds veidojās pagājušajā gadā pēc budžeta pieņemšanas, šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja partijas «Vienotība» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Pēc viņas domām, Saeimas deputātiem vajadzēja vismaz nedēļu, lai iepazītos ar nodokļu reformas 10 likumprojektiem un to pavadošajiem normatīvajiem aktiem, jo to nekādi nevar izdarīt vienas dienas laikā.

«Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir ļoti īss, un domāju, ka, tāpat kā man, arī citiem Saeimas deputātiem ir ļoti daudz jautājumu par valdībā nule apstiprināto nodokļu reformu. Parlaments nav podziņu spiedēju mašīna, un par tādu to nevajadzētu pataisīt,» sacīja politiķe.

Kā ziņots, otrdien Ministru kabinets pabeidza skatīt atlikušos nodokļu politikas reformas īstenošanai nepieciešamos likumprojektus, no kuriem apjomīgākās izmaiņas paredzētas likumā par Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Likuma grozījumi paredz no nākamā gada 1.janvāra ieviest diferencēto IIN likmi. IIN likmi gada ienākumiem līdz 20 000 eiro paredzēts noteikt 20% apmērā, ienākumiem līdz 55 000 eiro - 23%, bet ienākumiem virs 55 000 eiro - 31,4%.

Likumprojekts paredz aplikt arī ar IIN izložu un azartspēļu laimestus, ja laimests pārsniedz 3000 eiro, izņemot momentloterijas «Simtgades loterija», preču un pakalpojumu loteriju laimestus. Lai saņemtu IIN atvieglojumus attiecībā uz apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, likumprojektā tiek pagarināts dzīvības apdrošināšanas līguma periods no pieciem uz desmit gadiem. Likuma grozījumi arī nosaka, ka neapliekamā ienākuma apmērs darba devēja piešķirtajam bēru pabalstam no 213,43 eiro tiek paaugstināts līdz 250 eiro un darba devēja dāvanām taksācijas perioda laikā - no 14,23 eiro līdz 15 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu