LVM: Runas par milzīgiem izcirstiem koksnes apjomiem valsts vai privātajos mežos ir nepamatotas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Latvijā patlaban koksnes kopējā krāja salīdzinājumā ar Ulmaņlaikiem ir gandrīz četrkāršojusies, un nav pamata runām par milzīgiem koksnes apjomiem, kuri tiek izcirsti valsts vai privātajos mežos, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja «Latvijas valsts meži» (LVM) valdes loceklis Edvīns Zakovics.

«Par spīti dažu cilvēku apgalvojumiem, ka Latvijā mežu daudzums sarūk, koksnes kopējā krāja mūsu valstī salīdzinot ar Ulmaņlaikiem, ir pieaugusi 3,8 reizes, tātad gandrīz četrkāršojusies. Ja 1935. gadā tā bija 176 miljoni kubikmetru, tad pašlaik Latvijas mežos ir 677 miljoni kubikmetru koksnes,» sacīja Zakovics, atsaucoties uz Latvijas Valsts mežzinātnes institūta «Silava» datiem.

Viņš piebilda, ka šie dati apliecina, ka audžu apjoms Latvijā turpina palielināties un pēdējos piecos gados ir audzis kopumā par 13 miljoniem kubikmetru jeb 2,6 miljoniem ik gadu. Līdz ar to sabiedrībā nereti kultivētajiem mītiem, ka Latvijas meži tiek izcirsti, nav skaitliska pamatojuma. «Ko vispār nozīmē «izcirst mežu«? Tas nozīmē, ka mežs tiek likvidēts un vietā izveidots kaut kas cits. Piemēram, Brazīlijā tiek izcirsti Amazones džungļi un vietā ierīkotas kafijas vai banānu plantācijas. Arī Malaizijā tiek izcirsti džungļi un vietā stādītas eļļas palmu plantācijas, kuras dod trīs četras reizes lielākus ieņēmumus no hektāra nekā mežs. Tas tiešām rada draudus. Latvijā šādu procesu nav,» viņš uzsvēra.

Zakovics piebilda, ka, pretēji jau deviņdesmito gadu sākumā aizsāktajām runām par mežu izciršanu Latvijā, meža zemes valstī palielinās. «Ja tā tiešām būtu [meži tiktu izcirsti], tad Latvijā jau sen vajadzētu būt tuksnesim. Taču tā nav un nebūs. Neviens no Latvijas mežsaimniekiem taču nav pašnāvnieks. Koksne Latvijā uzkrājas,» sacīja Zakovics.

Viņš piebilda, ka ciršanas apmērs Latvijā ik gadu ir samērā nemainīgs un pie pārstrādes sektora nonāk 10-11 miljoni kubikmetru koksnes. Neliels apjoms koksnes tiek izvests uz tuvējiem ārvalstu tirgiem, piemēram, Igauniju, kur ir celulozes pārstrādes rūpnīca. Tāpēc nepamatoti runāt par milzīgiem apjomiem, kuri tiek izcirsti valsts vai privātajos mežos.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu